Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Als vanouds

Algemeen Column Column Column Lucky Luc

Je leest er in de media regelmatig schrijnende verhalen over: oudere echtparen die gedwongen van elkaar gescheiden worden doordat één van de partners opgenomen wordt in een verpleeghuis. Het gebeurde in hun geval ook. Het lukte echt niet meer om haar thuis te verzorgen, terwijl hij geen zorg nodig had. 

Zij verhuisde noodgedwongen naar ons verpleeghuis en hij bleef thuis. Elke dag bezocht hij haar, totdat hij viel en zijn heup brak. Een intensief revalidatietraject brak aan. Vergezeld door heimwee deed hij z’n best. Wat was het, ondanks zijn grote motivatie, zwaar. Helaas bleek na enige maanden dat ook voor hem terugkeer naar huis niet meer mogelijk was. Het was een vreselijke domper, echt een tegenvaller. Alle procedures voor opname werden in gang gezet. Hun grootste angst was dat ze elkaar niet meer zouden kunnen zien; het overschaduwde elke dag. 

Op onze afdeling was in die periode een kamer vrijgekomen. Normaliter is het gebruikelijk dat een kamer slechts 1-2 weken leeg staat. 

In dit geval besliste het management dat de kamer voor hem vrijgehouden zou worden. Nadat alle administratie in orde was, kon hij zijn intrek nemen. 

Hoewel het niet zijn keuze was om in een verpleeghuis te wonen, genieten hij en zijn vrouw inmiddels wederom dagelijks van elkaar. Als vanouds nuttigen ze hun maaltijden en koffiemomenten samen en kunnen op die manier hopelijk nog een lange tijd glans geven aan elkaars leven.