(Vlnr) Romy, Lucas, Roy.
(Vlnr) Romy, Lucas, Roy. Foto: Roy van de Ven

Eindelijk begrijpt iemand mij

Algemeen

Son en Breugel - Vorige week kon u in deze krant enkele artikelen lezen over eenzaamheid. Bijna de helft van alle volwassenen kampt ermee. De week tegen eenzaamheid eindigt donderdag 6 oktober. Als er over eenzaamheid gepraat wordt, ligt de focus meestal op oudere mensen. Daarom bezocht uw verslaggever deze keer Jongerencentrum Chill Out aan de Amerikalaan in Son, waar hij drie jongeren spreekt die meededen aan het project Join Us. Nu stromen ze uit.

Gastredacteur: Arend Okken

Het b(iz)arre regenweer dwingt mij die avond om half negen m’n auto op de stoep van Chill Out te parkeren. Lucas staat in de deuropening en verwelkomt me. Eenmaal binnen begroet ik Ali Al Zubaidi, super enthousiast jongerenwerker bij de LEV-groep en actief betrokken bij de Chill Out-avonden. Bovendien hield hij zich de afgelopen jaren intensief bezig met Join Us, het speciale programma voor jongeren met eenzaamheidsgevoelens. Ali stelt me voor aan Romy en Roy. Met z’n vieren (Lucas, Romy, Roy en ik) vertrekken we naar een aparte ruimte in het inpandige Braecklantgebouw. We praten over hun levenservaringen, hun instroom, maar ook hun uitstroom bij Join Us.

Sociale aansluiting
Lucas meldt zich twee jaar geleden bij Join Us. Hij kent op dat moment maar heel weinig mensen in ons dorp. Lucas: “Toen ik in groep 4 van De Harlekijn zat – ik was toen acht – werd ik overgeplaatst naar De Taalbrug in Eindhoven. Ik had namelijk een leerachterstand opgelopen. Ik zat tot mijn achttiende op die school, waardoor ik de aansluiting met jongeren in Son en Breugel miste.” In deze periode maakt Lucas wel vrienden, maar die wonen allemaal in Veldhoven. Vaak fietst hij bij nacht en ontij naar Veldhoven heen en terug. Op een gegeven moment wordt dat teveel en gaat hij op zoek naar vriendschappen in Son en Breugel.

Roy en Romy zitten al wat langer bij Join Us, als Lucas zich aanmeldt. Roy: “Ik zat ook op De Harlekijn, maar bleef daar gedurende mijn hele basisschooltijd. Lucas en ik hebben elkaar in die periode nooit bewust gezien. Ik was een heel klein jongetje met een aantal onduidelijke en vervelende ziektes. Bovendien was ik erg stil en teruggetrokken.” Bij Romy loopt het weer anders: na de basisschool gaat ze naar het Pleincollege in Nuenen. Slechts één medeleerling van de basisschool gaat met haar mee. Hierdoor wordt het heel lastig om nieuwe vrienden te maken en is ze vaak alleen thuis, niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend. Romy: “Via een meisje dat ik kende van de basisschool, kwam ik op een gegeven moment in een vriendengroep terecht. Maar dat liep niet echt lekker. Mijn vroegere vriendje zat er namelijk ook bij.” Romy valt dus terug op zichzelf.

Stress
Na haar vmbo-t volgt Romy de mbo-opleiding dierenartsassistente in Den Bosch. Ze maakt deze opleiding wel af, maar ze beseft dat ze in deze branche niet moet gaan werken. Romy: “In mijn stageperiode zorgden de cliënten al voor stress. Later werkte ik een tijdje in een dierenwinkel. Ik vond het zo lastig om met klanten om te gaan. De druk die ze veroorzaakten.” Romy werd ooit psychiatrisch behandeld voor sociale angst. Ze kreeg in dat verband onder meer groepsbehandelingen. “Join Us bracht mij heel veel goeds. Gelukkig kwam ik tijdens de coronapandemie binnen, waardoor ik extra lang heb mogen blijven. Normaal moet je na een jaar uitstromen, maar door corona kon dat later. Fijn!” Romy werkt nu met veel plezier bij Philips Health Care in Best. Daar wordt de apparatuur voor het maken van MRI-scans ontwikkeld en geproduceerd. “Ik assembleer”, aldus Romy. “Het is heel plezierig werk en ik heb fijne collega’s.”

Met een kleine vaste vriendengroep bezoekt Roy festivals. Hij vindt het moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Roy: “Ik was altijd stil en teruggetrokken. Sinds ik meedraai bij Join Us is dat veel minder. Ik ben meer mezelf. Als iemand nu iets vervelends tegen mij of over mij zegt, dan denk ik: ‘Dat is jouw probleem. Mij raak je er niet mee.’” Roy heeft zich dus positief gewapend. Bijkomend geluk is dat hij Lucas bij Join Us ontmoet: brothers in arms, bloedsbroeders.

Verliefd
Lucas ontmoet bij Join Us niet alleen Roy, maar ook Romy. Ze worden verliefd en zijn vanaf dat moment onafscheidelijk. “Als ik aan mijn toekomst denk”, zegt Lucas, “wil ik vooral veel samen zijn met Romy. Maar ook veel chillen met Roy, mijn beste vriend. En natuurlijk met andere mensen. Verder ga ik aan brommers sleutelen. Dat is een hobby die ik van mijn vader heb overgenomen.”

Ook Romy zit tegenwoordig veel beter in haar vel. Romy: “Ik denk positiever over mezelf en het leven. Ik ben gelukkig met Lucas en met andere vrienden. Ook ben ik nu niet meer zo bang om gekwetst te worden. Ik ben veel opener en kan nu goed over mijn gevoelens praten. Dat doe ik liever met jongens dan met meiden. Bij meiden blijven dingen veel langer hangen. Ze hebben vaak last van jaloezie en sluiten je makkelijk buiten. Bij jongens is dat allemaal veel minder gecompliceerd. Maar er zijn ook lieve meiden, hoor.”

MatchMentor
Nu ze bij Join Us uitstroomt, gaat Romy een coachende rol vervullen. Ze wordt MatchMentor van een meisje van zestien. Dat is nog te jong om tweemaal per maand op de donderdagavond naar Join Us te komen. Daarvoor moet je achttien zijn. Romy: “Dat meisje heeft dezelfde angsten en ervaringen als ik. Ik vind het fantastisch om haar te mogen begeleiden. Het meisje zei tegen me: ‘Eindelijk begrijpt iemand mij.’”

Contactgegevens: 0499 475361 LEV-groep Son en Breugel 06 10853842 Marieke Schoenmakers, begeleider Join Us