De mogelijke verontreiniging op de Dommel was goed zichtbaar
De mogelijke verontreiniging op de Dommel was goed zichtbaar Foto: MooiSonenBreugel

Melden van verontreiniging in de Dommel een hele klus

Algemeen

Son en Breugel - Dinsdag 25 oktober maakte Ciel uit Son en Breugel met haar buurvrouw zoals wel vaker een wandeling, waarbij ze de voetgangersbrug over de Dommel bij het Vroonhovenpark zouden oversteken. 

Redactie: Adrie Neervoort

Daar aangekomen zagen zij een oliespoor op het water van de Dommel dat vanaf het kanaal stroomde. Ciel en haar buurvrouw schrokken van wat zij zagen: er leek geen eind aan het oliespoor te komen. 

Direct belde ze met de politie, maar die vertelde dat zij daar niet de juiste instantie voor waren en dat ze contact moest opnemen met Rijkswaterstaat, maar die verwees weer door naar de gemeente; het was inmiddels 17.00 uur en het gemeentehuis was gesloten. Terwijl het oliespoor bleef stromen op de Dommel, besloten Ciel en haar buurvrouw dan maar naar het Dommelhuis te gaan om te kijken of daar wat gemeld kon worden. Daar konden ze via een van de computers de verontreiniging melden op de gemeentesite.

De volgende dag kregen ze een reactie van de gemeente; de tekst was kort maar duidelijk: ‘Is al bekend bij Rijkswaterstaat en Waterschap de Dommel’. Wel vreemd dat Rijkswaterstaat dan eerder doorverwees naar de gemeente; zij waren klaarblijkelijk toch al op de hoogte!, was de gedachte van de dames. “Onbegrijpelijk dat er blijkbaar niemand direct actie kan of wil ondernemen bij een dergelijk voorval”, aldus een teleurgestelde Ciel. Zij was de volgende dag weer gaan kijken bij de bewuste plek aan de Dommel en constateerde dat de vervuiling minder was, maar dat er nog steeds olie stroomafwaarts stroomde, ruim 20 uur na de melding.

Centraal nummer
Ciel: “Niet te geloven dat niemand bereikbaar is voor een dergelijke melding, er zou een centraal nummer binnen de gemeente Son en Breugel moeten komen voor dergelijke meldingen, net als het landelijke 112-nummer. Waterschap de Dommel laat weten dat de oorzaak van het oliespoor het lekken van een hydraulische slang is geweest. Deze slang werd gebruikt voor het reinigen van de duikers bij het Wilhelminakanaal en is mogelijk in de Dommel terechtgekomen.

Volgens het waterschap zou het gaan om een kleine hoeveelheid biologisch afbreekbare olie. De situatie zou weer onder controle zijn. Bij een nieuwe melding op vrijdag 28 oktober is er direct een controle uitgevoerd, waarbij bleek dat er inderdaad nog vervuiling van het oppervlaktewater zichtbaar was. Deze bleek niet van de werkzaamheden bij het kanaal te komen, daar waren de nodige maatregelen ter voorkoming inmiddels genomen.
Op zaterdag is er nogmaals gezocht naar de oorzaak en daarbij werden de weilanden die grenzen aan de Dommel gecontroleerd. Dit leverde geen mogelijke oorzaken op. De vervuiling was inmiddels ook erg afgenomen. Er wordt nu aangenomen dat het ging op een kleine, overgebleven vervuiling of een biologische reactie van eerdere vervuiling.

Is biologisch afbreekbare olie dan niet schadelijk?
Door het gebruik van biologisch afbreekbare olie als smeermiddel wordt de schade die het smeermiddel in het milieu aan kan richten beperkt. Vaak hebben biologisch afbreekbare smeermiddelen ook een geringere ecotoxiciteit, waardoor aan in een aquatisch milieu levende organismen (vissen, watervlooien, algen etc.) ook minder schade wordt aangericht.

Echter, biologisch afbreekbare smeermiddelen zijn meestal niet volledig uit biologisch afbreekbare grondstoffen samengesteld. Dat hoeft ook niet, omdat meestal als eis wordt gesteld dat in tests 70% of meer snel biologisch afbreekbaar moet zijn. Aan dat criterium kan ook worden voldaan door slechts gedeeltelijk biologische grondstoffen te gebruiken. Niettemin is er een duidelijke milieuwinst in vergelijking met normale smeermiddelen die meestal slechts tot ongeveer 15% biologisch afbreekbaar zijn.