Willekeurig geparkeerde huurscooters zorgen voor hinder en ergernis
Willekeurig geparkeerde huurscooters zorgen voor hinder en ergernis Foto: Annemiek van Tinteren

Willekeurig geparkeerde huurscooters zorgen voor hinder en ergernis

Algemeen

Son en Breugel - Het is ’s ochtends vroeg en je laat de hond uit. Wanneer je niet oplet, loop je bijna tegen een leenscooter aan die dwars over de stoep staat geparkeerd. Een andere situatie: je moet met haast naar je werk, maar je kunt niet weg omdat je uitrit door zo’n scooter geblokkeerd wordt. Soortgelijke situaties komen vaak voor en zorgen voor veel ergernis in Son en Breugel. Daarnaast wordt er niet altijd even netjes omgegaan met de scooters. “Wij krijgen wel eens meldingen dat ze worden vernield of op hun kant worden gegooid”, vertelt wijkagent Sander Peters. 

Redactie: Mees van Dijk

De gemeente geeft aan nog nooit een officiële klacht te hebben ontvangen, maar wel verschillende meldingen van overlast. Ze hebben nauw contact met de aanbieder, Go Sharing. “Er vindt regelmatig overleg plaats, en dan bespreken we de meldingen”, laat wethouder Jan Boersma weten. Op het moment zijn er nog geen concrete afspraken. “Vanuit de gemeente is er wel de intentie om meer parkeerzones voor deze sc ooters aan te wijzen. Het beleid voor deelmobiliteit moet nog ontwikkeld worden, en zal naar verwachting onderdeel uitmaken van het grotere mobiliteitsplan”, aldus de wethouder.

Servicegebieden
Momenteel zijn er vanuit Go Sharing servicegebieden. Dat zijn gebieden waar de Go-scooter geparkeerd dient te worden. In Breugel is dat beperkt tot het gebied rondom de Coop, maar in Son is het servicegebied een stuk groter. Je mag overigens ook tijdelijk buiten de servicegebieden parkeren, wat dan € 0,10 per minuut kost. Wijkagent Peters denkt dat meer van dit soort gecentraliseerde zones zullen helpen. “Je ziet dat vooral in Son de scooters verspreid geparkeerd staan. In Breugel staan ze over het algemeen netjes rondom de Coop”, aldus Peters.

Meer gecentraliseerde servicegebieden zullen het probleem verminderen, maar het lukt waarschijnlijk niet om het 100% tegen te gaan. “Als men besluit er mee te gaan lopen, bijvoorbeeld door niet in te loggen, dan houd je niet tegen dat ze hem ook zomaar ergens achterlaten. Wel kunnen servicegebieden voor betere omgang zorgen. Als de scooters op een publieke plek staan, zoals bij een supermarkt, dan nodigt het ook minder uit om ze om te gooien”, aldus Peters.

Wanneer je een leenscooter tegenkomt die hinderlijk geparkeerd staat, raadt de gemeente het volgende aan: in eerste instantie kan men de aanbieder benaderen. In gevallen waar er sprake is van een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld wanneer de scooter op de rijbaan of op een fietspad is gestald, kan de politie worden ingelicht. Er kan ook melding worden gemaakt via de website van de gemeente Son en Breugel, melding Openbare ruimte. Bij acuut gevaar voor de weggebruiker, mag de inwoner de scooter op dat moment ook zelf verplaatsen.

Valse accounts
Dat de scooters zorgen voor overlast, is niet het enige probleem. Het komt ook voor dat mensen zonder rijbewijs gebruik maken van de scooters. Dit doen ze door het account van een ander te gebruiken, of een nepaccount aan te maken. Peters: “Dat doen ze op naam van hun ouders of vrienden, zonder dat die het doorhebben. Even hun rijbewijs inscannen en je bent klaar.” Maar hij waarschuwt voor de gevolgen.:“Je maakt je dan schuldig aan identiteitsfraude. Als we daar achter komen, wordt er proces-verbaal opgemaakt en kan je straf krijgen vanuit Justitie.”

Go Sharing verdwijnt uit meeste steden
Niet alleen in Son en Breugel, maar in heel Nederland wordt overlast gemeld. In de gemeente Utrecht was het eerder dit jaar al een reden om deelscooters in de ban te doen. Go Sharing laat weten binnenkort uit veel steden te vertrekken omdat het niet langer rendabel is. Van de 45 steden en dorpen waar het bedrijf actief is, blijven er straks nog maar dertien over. Eén van die dertien steden is Eindhoven. “Volgens mij wordt er in Son en Breugel veel gebruik gemaakt van de scooters, dus ik denk dat ze hier voorlopig ook nog wel blijven”, aldus de wijkagent.