Ronald van Loon uit Son en Breugel en Erik Lemmen hadden de smaak goed te pakken
Ronald van Loon uit Son en Breugel en Erik Lemmen hadden de smaak goed te pakken Foto: Tim Buitenhuis/Rallymaniacs

Van Loon foutloos door de moeilijkste duinen

Algemeen sport

Son en Breugel/Shaybah - Ontzettend veel deelnemers kwamen in de problemen in de moeilijkste duinen van deze Dakar Rally, maar Ronald van Loon uit Son en Breugel en Erik Lemmen hadden de smaak goed te pakken. Bij de auto’s eindigden ze op de 37ste plek en gaven ze nog geen anderhalf uur toe op dagwinnaar Sébastien Loeb.

“Op sommige afdalingen was het net alsof je van een flatgebouw reed”, schetste Van Loon het beeld van de dag aan de finish. “Soms kregen we megasteile klimmen of duintjes waar we heel scherp en kort omhoog moesten.” Er lagen genoeg valkuilen verstopt in de elfde etappe van de Dakar, de eerste proef van de marathon. Veel deelnemers kwamen in de problemen, Van Loon en Lemmen kwam zonder problemen aan de finish. “Nog niet eerder was het zo moeilijk, maar we hebben een hele mooie dag gehad.”

Van Loon zag andere deelnemers worstelen, hield zijn ogen open en paste daar zijn strategie op aan. “Wij kwamen er steeds knap doorheen, als we mensen zagen staan kozen we ons eigen spoor en zo vonden we een goed ritme.” Doseren was er niet altijd bij. “Soms knipperde het lampje van de toerenbegrenzer alleen maar, maar je moet met de vlam in de pijp die duinen op. Dan moet het even met geweld.”

Het resulteerde in een knappe 37ste tijd bij de auto’s. “En we zijn tweede Nederlander, dat is het beste tot nu toe”, stelt Van Loon tevreden vast. “Het ging goed vandaag, morgen doen we gewoon weer hetzelfde.”