Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Woningnood grijpt diep in levens in

Algemeen

Son en Breugel - De woningnood grijpt diep in de levens van mensen in. Geen (passende) woning hebben heeft een negatieve invloed op het welzijn en levensgeluk. Dat geldt vooral voor mensen in een kwetsbare situatie, bijvoorbeeld door schulden, werkloosheid, een scheiding, leeftijdsgebreken of gezondheidsproblemen. Dat wordt bevestigd door reacties die PvdA-GroenLinks Son en Breugel ontving op haar oproep aan inwoners om te vertellen wat de woningnood voor hen betekent.

Gastredacteur: Peter van Dam

Enkele jongeren laten zelf of via hun ouders weten dat zij moedeloos raken doordat ze niet op zichzelf kunnen gaan wonen. Voor een betaalbare huurwoning moet je jaren ingeschreven staan bij een woningcorporatie voordat je zelfs maar een kans maakt. En kopen is voor veel starters door de hoge prijzen op de huidige woningmarkt onmogelijk. ‘We hebben wel een dak boven ons hoofd. We wonen bij mijn ouders op zolder. We hoeven van hen niet weg, maar het beperkt wel hun vrijheid én die van ons. Mijn vriend en ik zijn bijna dertig en willen graag op ons zelf gaan wonen. Een koophuis kunnen wij niet betalen. Dat is tegenwoordig alleen weggelegd voor mensen met hoge inkomens of met ouders die mee kunnen betalen. En sociale huurwoningen zijn er gewoon niet’, zo luidt één van de binnengekomen reacties.

Diverse senioren lieten PvdA-GroenLinks weten dat zij graag zouden willen verhuizen naar een kleinere en voor ouderen geschikte woning, liefst met zorgaanbod. ‘Mijn gezondheid laat te wensen over. Zonder rollator kan ik niet meer lopen. Ik was aangewezen op hulp van mijn man, maar die is vorig jaar overleden. En de kinderen wonen niet in de buurt. Ik zou graag verhuizen naar een kleine, voor mij geschikte woning in een woonzorgcentrum met andere ouderen’, zo verwoordt een van hen het. Een weduwnaar van in de tachtig heeft op televisie een uitzending gezien over een woonhof waar ouderen zelfstandig wonen en elkaar helpen. ‘Dat lijkt me wel wat. Dan heb je ook een beetje aanspraak, want alleen is maar alleen. Bovendien is het makkelijk voor de thuiszorg, want die hebben dan een groep klanten dicht bij elkaar.’

Tot slot het verhaal van een moeder met twee kinderen in de puberleeftijd, die 20 jaar in Son en Breugel woonde toen zij en haar man ruim twee jaar geleden uit elkaar gingen. ‘Sindsdien sta ik ingeschreven voor een sociale huurwoning. Al snel werd duidelijk dat ik nergens voor in aanmerking kom omdat mijn inschrijfduur te kort is en ik vrijwel zeker geen kans maak op een urgentieverklaring. Uit nood heb ik toen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om van de gemeente een soort anti-kraakwoning te huren, zonder isolatie en zonder centrale verwarming, dus hele hoge stookkosten, bovenop een voor mij hoge huur. Dat ging ten koste van mijn spaargeld. 

Niet ideaal dus, om het maar zachtjes te zeggen. Nu heb ik per toeval de kans gekregen om in buurtschap Te Velde aan de Castiliëlaan in Eindhoven-Noord een piepkleine maar wel duurzame woning te huren. Die kans kreeg ik doordat nogal wat aanvankelijk geïnteresseerden afhaakten aangezien zij de woningen daar uiteindelijk toch te klein vonden. Om er te kunnen gaan wonen heb ik tweederde van mijn inboedel tegen een grijpstuiver moeten verkopen. Omdat mijn ex-man (die in Son woont) en ik samen als co-ouders voor de kinderen zorgen, is het - zeker voor de kinderen - niet ideaal dat wij nu zeven kilometer van elkaar wonen. Daarom zou ik graag verhuizen naar een woning in Sonniuspark, maar daar komen geen sociale huurwoningen vrij, en die zijn voor mij wel de enige mogelijkheid. 

Doordat ik vanwege een opgelopen letsel een WIA-uitkering heb, kom ik niet in aanmerking voor een particuliere huurwoning of een koopwoning. Ik ben dus echt aangewezen op een niet te dure sociale huurwoning. Ik krijg namelijk ook geen huurtoeslag. Ze toetsen daarvoor het spaargeld van jezelf en dat wat je voor de studie en dergelijke van je kinderen opzij hebt gezet. Bij elkaar opgeteld komt dat vanwege een door mij ontvangen letselschadevergoeding boven de voor huurtoeslag geldende vermogensgrens uit. Ik hoop dan ook echt dat er meer betaalbare sociale huurwoningen in Son en Breugel worden gebouwd.’

Oproep
Wie zijn of haar eigen woningnoodverhaal wil vertellen, kan een mailtje sturen naar: politiekcafe@pvdagl.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen door de Werkgroep Wonen van PvdA-GroenLinks Son en Breugel die actie voert voor snelle uitbreiding van het aantal betaalbare huur- en koopwoningen in Son en Breugel.