Eric de Volder, eigenaar L'uva wijnen
Eric de Volder, eigenaar L'uva wijnen Foto: Wil Feijen

“Nooit gedacht dat ik ‘Starter van het jaar’ zou worden”

Algemeen

Son en Breugel - Vorig jaar werd Eric de Volder met zijn wijnspeciaalzaak L’uva aan het Raadhuisplein door de Lions Club gekozen tot ‘Starter van het jaar’. Bij de prijsuitreiking werd benadrukt dat Eric zijn verkiezing te danken had aan zijn vernieuwend concept, zijn bevlogenheid inzake wijnkennis, de samenwerking met lokale partners, en dat hij zijn zaak via crowdfunding was begonnen.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Eric was pas eind 2020 met zijn wijnbar en winkel gestart en had nooit verwacht dat hij anderhalf jaar later al gekozen zou worden tot Starter van het jaar 2022. Trots laat hij de oorkonde en de professionele, speciaal voor hem gemaakte bedrijfsvideo zien en die hij bij de prijsuitreiking van de Lions Club mocht ontvangen. Hij vond het ontzettend leuk en het voelde als een waardering voor zijn ondernemerschap.

“De start van L’uva ( wat de druif betekent) was niet gemakkelijk. Via crowdfunding heb ik een klein startkapitaal bij elkaar kunnen sprokkelen, maar dan ben je er nog niet. De combinatie van wijnwinkel en wijnbar is vrij ongebruikelijk en het was bijzonder ingewikkeld om er een vergunning voor te krijgen. Tot heden zijn er derhalve ook maar zes andere zaken met dezelfde combinatie in Nederland. Maar het concept is nu al een succes. Gasten komen een wijn proeven voordat ze de wijn kopen en laten zich adviseren over de verschillende soorten wijn. En er is inmiddels zo veel belangstelling voor ons terras en de wijnbar dat de locatie al bijna te klein is”, vertelt Eric.

Nadat hij vorig jaar ‘Starter van het jaar’ was geworden, veranderde ook zijn publiek. “In het eerste jaar kwamen met name de echte wijnliefhebbers, maar inmiddels zijn we steeds meer een kroeg geworden waar je gezellig bij elkaar komt voor een borrel en een hapje. Vooral de avonden in het weekeinde zijn druk bezocht, en natuurlijk het terras zodra het weer een beetje meewerkt”, aldus Eric.

Een echte ondernemer heeft altijd plannen voor de toekomst en dat geldt ook voor Eric. In het Pinksterweekend zal hij present zijn tijdens het wijnfestival Blend in het stadswandelpark in Eindhoven, en in juni zal hij samen met een aantal wijnzaken en restaurants uit Son en Breugel een proeverij met live-muziek organiseren in de tuin van La Sonnerie. In september gaat hij in De Zwaan de instapcursus wijnproeven geven gedurende acht avonden en verspreid over zestien weken. Afgelopen jaar heeft Eric deze cursus reeds een keer proefgedraaid en hij weet zeker dat veel mensen interesse hebben in de kennis over wijnbouw en soorten wijn. En verder wil L’uva graag meer wijn leveren aan de horeca en tegelijk voorlichting geven aan de mensen in de bediening, zodat zij meer kunnen vertellen over de wijnen die zij serveren.

Eric is nog steeds erg blij met de titel Starter van het jaar die hem veel naamsbekendheid heeft opgeleverd, en hij hoopt dat ook dit jaar weer veel mensen gaan stemmen op de ‘Starter van het jaar 2023’ die tijdens de Ondernemersavond op 17 juni bekendgemaakt zal worden.