Maaike van Kempen, voorzitter van stichting MeeDoen Werkt (in witte trui) met haar groep medewerkers in het Dommelhuis.
Maaike van Kempen, voorzitter van stichting MeeDoen Werkt (in witte trui) met haar groep medewerkers in het Dommelhuis. Foto: Wil Feijen

Erkenning en hulp van ondernemers is goud waard

Algemeen

Son en Breugel - Jaarlijks kiest de Lionsclub Son en Breugel een ‘Ondernemer van het Jaar’ en doneert tegelijk aan goede doelen binnen onze gemeenschap. Maaike van Kempen, voorzitter van stichting MeeDoen Werkt, werd in de afgelopen jaren in haar werk voor mensen met een beperking reeds meerdere keren gesteund door de leden van de Lionsclub.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Foto: Wil Feijen

Maaike was vroeger manager logistiek bij Philips, tot zij moeder werd van twee kinderen met een stofwisselingsziekte, en zo in aanraking kwam met andere ‘lotgenoten’-ouders. Terwijl hun kinderen opgroeiden, ontdekten zij als ouders dat er weinig voorzieningen waren voor kinderen en jongeren met autisme, een lichte verstandelijke of lichamelijke beperking, of met niet-aangeboren hersenletsel. Samen wilden zij voor deze jonge mensen een passend aanbod creëren op het gebied van werken, wonen en sport/vrijetijdsbesteding. Zo ontstond in 2017 de stichting MeeDoen Werkt en later de stichting Doorpakken Wonen.

In nauwe samenwerking met SWZ Zonhove werden nieuwe vormen van dagbesteding en arbeid gezocht en gevonden, en sinds de start werden al bijna honderd jongeren geholpen. Een mooi voorbeeld is het serviceteam van tien deelnemers die in het Dommelhuis helpen in de horeca of in de bieb, voor de gemeente het centrum schoonhouden, of werken bij de Etos of in de winkel Cadeau & Zo.

Aangepaste werkplek
Het gaat altijd om persoonlijk maatwerk. Voor de ene is dagbesteding het hoogst haalbare, en iemand anders stroomt door naar een speciale opleiding bij de Heerlijke Prins, en vervolgens naar een aangepaste werkplek bij een bedrijf of winkel. Inmiddels zijn er in ons dorp al 19 appartementen voor beschermd wonen voor deze jongeren, in de Heistraat en in de Molenstraat. En regelmatig worden speciale activiteiten aangeboden, zoals recent een kookworkshop met 38 jongeren of sportwedstrijden. Bij SBC werd een G-team opgericht (G voor gehandicapten).

Meetellen
“Vorig jaar kregen onze deelnemers van het serviceteam een T-shirt met de opdruk van het Dommelhuis en de naam van hun team geschonken door de Lionsclub. Daardoor zijn ze herkenbaar op de werkvloer en ze zijn trots dat ze zichtbaar erbij horen. Eerder mochten we van de Lions een bijdrage ontvangen voor de inrichting van de gemeenschappelijke woonruimte van het Beschermd Wonen-project. En wij doen ook dit jaar weer mee met de Lucky Duck-actie en hopen natuurlijk op een winnend lot. Omdat wij afhankelijk zijn van subsidie van de gemeente is elke bijdrage bijzonder welkom, maar eigenlijk vinden wij de erkenning en de waardering vanuit de ondernemers nog veel belangrijker. Want dat is wat onze jongeren nodig hebben: mee mogen doen”, vertelt Maaike op haar kantoor in de zolder van het Dommelhuis, “en het feit dat wij hier in dit prachtige gebouw met een palet aan bijeenkomsten en bezoekers ons werk kunnen doen, laat ook zien dat wij meetellen in Son en Breugel.”