Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Hawai Shirt

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Het was warm! Het was bijna een hittegolf. De temperatuur naderde eerst voorzichtigjes de 30 graden, al gauw ging-ie eroverheen. De zomer was al een tijdje aan de gang, zulke temperaturen zijn we eigenlijk niet gewend. Regen, veel wind, een graadje of 20, dat is de Nederlandse zomer zoals we die kenden. Met af en toe een uitschieter, vooruit dan, maar niet te gek hè!

Sinds een paar jaar is het anders. Tropische dagen zijn eerder regel dan uitzondering aan het worden. Tropenroosters worden weer van de plank gehaald, (water)ijsjes en bier zijn even interessanter hamstermateriaal dan wc-papier, jurkjes en korte mouwen worden weer uit de kast gehaald. Op kantoor doe je als man een lange broek aan. Daar heb je nu eenmaal te maken met een dresscode, een kledingcode dus. Dames mogen in een jurkje flaneren, de benen en armen bloot. En wij mannen maar ploeteren en zweten, in onze lange broeken. Een overhemd met korte mouwen of een poloshirt, dat is OK, maar een korte broek? Nou nee! Nee, het is niet eenvoudig om man te zijn!

Mijn werkgever stelde zich coulant op, met de hittegolf in het vooruitzicht. Op de dagen dat de temperatuur de 30 graden zou overstijgen, mochten de heren in een korte broek op het werk verschijnen. Na al die jaren hersenspoeling moest ik wennen aan het idee. Ik zou me best over mijn aarzeling heen hebben kunnen zetten, ik deed het niet. Krijg je de kans, laat je hem voorbijgaan. Niet omdat ik me schaam voor mijn benen, al zou menig melkfles jaloers zijn op de kleur. Niet omdat ik te veel het gevoel te krijgen op vakantie te zijn, of dat het weekend is, de enige keren dat ik een korte broek draag. En zeker niet omdat ik het ongepast vind, een korte broek dragen op je werk. Nee, mijn weigering mee te doen had een hele andere reden.

Er waren namelijk voorwaarden aan verbonden. Bindende voorwaarden, die voor mij de pret bij voorbaat bedierven. Geen flipflops, geen teensandalen, daar kon ik mee leven. Ik draag ze wel eens, bij hoge uitzondering, als het te warm is voor schoenen en om op blote voeten te lopen. Maar comfortabel, dat zijn ze niet. Maar wat is een korte broek zonder Hawaii shirt?

Dat ging me te ver! Uit protest, en uit principe, ben ik gewoon in lange broek naar het werk gegaan. Maar ik had wel een Hawaii onderbroek aan.