Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: blije nieuws

Column Column Column Column Lucky Luc

Hij is trotse vader van zeven kinderen. Samen bezorgden ze hem acht kleinkinderen, waar hij zo mogelijk nog meer op is verzot.

Hij vindt het confronterend dat hij in een verpleeghuis woont en prijst zich gelukkig dat zijn vrouw hem vrijwel dagelijks bezoekt. Regelmatig gaat hij met haar mee naar hun appartement. Op andere dagen eten ze samen een hapje.  Een visite aan zijn schoonmoeder mag niet ontbreken aan de wekelijkse routine.

De laatste dagen is hij behoorlijk gespannen. Hun negende kleinkind wordt binnenkort geboren. Hij kan niet wachten tot het zover is. Slapeloze nachten heeft hij ervan. ‘Hebben ze nog niet gebeld?’, vraagt hij ongeduldig aan onze collega’s van de nachtdienst, om vervolgens enigszins teleurgesteld zijn nachtrust te vervolgen.

Afgelopen week belt zijn vrouw naar de afdeling. Door omstandigheden kan ze hem op dat moment niet bezoeken. Of ik aan hem wil doorgeven dat hij opa is geworden van een wolk van een kleinzoon. Ik vraag haar aan de lijn te blijven en snel me naar zijn kamer. Hoewel hij op dat moment geniet van een rustmoment maak ik hem wakker: ‘Er is belangrijk nieuws voor je!’

Ik heb meteen zijn aandacht en geef hem de telefoon.
Ik hoor zijn vrouw het blije nieuws met hem delen. Hij straalt van oor tot oor.

Nadat de euforie enigszins is ingedaald, richt hij zich weer tot zijn vrouw: ‘Kom je vanavond friet eten? Dit moeten we vieren! Ik wil een frikandel.’, waarna hij mij de telefoon weer overhandigt en zijn rustmoment vervolgt; ongetwijfeld vergezeld van een heerlijke droom.