Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Blauwe maandag

Column Column Column Lucky Luc

Ik heb het gemist. Straal vergeten, geen moment bij stil gestaan. Maandag 16 januari was het ‘Blue Monday’, uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Kerstmis en Nieuwjaar zijn achter de rug, er resten alleen koude, grijze dagen tot ergens in maart, als de zon weer aan kracht wint en alles weer wat warmer wordt. Tenzij maart zijn staart roert, en april doet wat-ie wil!

Koud was het zeker, grijs ook, het grootste deel van de dag. Toch laat de natuur zich niet zonder meer een traditie aanpraten. Blue Monday, het lijkt een fabeltje, waarvan je zou denken dat het door een reclamejongen (of meisje) verzonnen is, ergens op een zolderkamertje, ergens driehoog achter, vol met verfrommelde post-its met afgewezen ideeën, sigarettenpeuken en half opgedronken kopjes koffie, inmiddels koud geworden. Het blijkt de uitvinding te zijn van de Britse psycholoog Cliff Arnall, volgens zijn berekeningen zou Blue Monday de dag zijn waarop we ons het meest treurig, neerslachtig of weemoedig zouden voelen. Een psycholoog die mensen een depressie aanpraat, zo kun je ook voor je eigen werkgelegenheid zorgen.

Dan valt deze blauwe maandag ook nog eens in ‘Dry January’, de maand waarin veel mensen de drank eens laten staan. Geen verkeerd idee, zo tussen een met drank overgoten oud en nieuw en carnaval, alsof de rest van het jaar nauwelijks gedronken wordt. Dan duurt het even, voordat het Stoptober is en we mogen stoppen met roken, op de voet gevolgd door Movember, waar we allemaal een snor mogen laten staan als steun voor de strijd tegen prostaatkanker, teelbalkanker en depressiviteit onder mannen.

Op zich geen verkeerd idee om specifieke dagen of maanden op te leuken door er een speciaal thema aan te wijden. Dan weet ik er nog wel een voor de carnavalsliefhebbers: Freaky February. Mocht carnaval onverhoopt laat in het jaar vallen, geen nood: dan hebben we nog Mad March. Lekker legaal gek doen, maar dan verpakt in een pakkende, toepasselijke naam. Dit is nog maar het begin, voor de overige maanden verzinnen we wel wat. Zo kunnen we de dagen, weken, maanden en zelfs de jaren goed invullen. Volgens mij zijn we al een heel eind!

Zelfs als je graag naar je werk gaat, is het iedere maandag weer even afkicken van het weekend. Iedere maandag moet je weer even in het ritme komen, weer in het gareel.

Als je het zo bekijkt, is iedere maandag een blauwe maandag.