Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Een man alleen

Column Column Column Column Lucky Luc

Het is een vreemd gezicht, iemand alleen, in een restaurant. We zijn als het ware geprogrammeerd om mensen tenminste in tweetallen te verwachten, of meer. Maar alleen uit eten? Het zou bij de meesten van ons niet op komen. Ik zag hem zitten, achter mijn lief. Een man alleen, aan het eten, net als wij. Een kopje warme soep vooraf, balsem voor de ziel, daarna het hoofdgerecht. Ik had vlees, hij vis. Een biertje erbij, net als ik. Heerlijk eten in een gezellige ambiance, net als ik. Maar dan alleen.

Ik weet niet hoe het voor u is, bij slaat mijn brein op hol, als ik zoiets opmerkelijks zie. Is hij alleen? Is zijn vrouw ziek en kon ze niet mee? Of heeft hij een vriend? Alles is mogelijk, er zijn alleen vragen, geen antwoorden. Tenzij ik op hem af zou gaan en het zou vragen. Maar dat ging me te ver.

Het is niet alsof ik het zelf nooit gedaan heb. Alleen op zakenreis, in een vreemd land, in een vreemde stad. Eten in het hotel, op mijn kamer, dat leek me niets. Dan is alleen nog steeds alleen. Zelf koken kon niet, een mens moet toch eten. Schoorvoetend liep ik de stad in, het Nottingham van Robin Hood. Een leuke, gezellige stad, met iets waar ooit de burcht van de sheriff gestaan zou hebben. Nu staat er een landhuis, mooi, maar ver verwijderd van Robin Hood of de sheriff. Wel heeft Nottingham een leuk plein, en leuke winkelstraten, en een uitgebreide keuze aan restaurants. Een aantal liep ik voorbij, net te veel mensen voor het raam, of bij de ingang. Je voelt je betrapt, alsof er iets mis is met je. Terwijl je alleen maar honger hebt en iets wilt eten. Niet per se omringd door totale vreemden.

Het lukte me uiteindelijk om me over mijn gêne heen te zetten. Later, op een andere zakenreis in het mondaine Londen, ging het makkelijker. Al herinner ik me vooral de keer in Chinatown, een straat met alleen Chinese restaurants en winkels. Dat maakt de keuze niet bepaald makkelijker. Om het over de menukaart maar niet te hebben! Alleen eten, het heeft niet mijn voorkeur. Alhoewel, met een goed boek erbij kun je er best iets van maken, vooral als je iets lekkers voorgeschoteld krijgt!

Deze gedachten schoten door mijn hoofd, kijkend naar die man alleen. Ik vraag me af wat zijn verhaal was.