Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Balsem voor de ziel

Column Column Column Column Lucky Luc

Dampend stond het voor me, een kop soep. Gewone tomatensoep, niet veel meer dan verse tomaten, kruiden en misschien wat knoflook. Als een ware kenner wuifde ik de damp naar me toe, om het op te kunnen snuiven. Verrukkelijke geuren vulden mijn neus, deden mijn tanden wateren, en maag rommelen. Buiten was het koud en regenachtig, de wind geselde de ramen met natte vlagen. Knus en behaaglijk zaten wij binnen, onze handen warmend aan de warme kop. Een warme kop, die voelde als balsem voor de ziel.

Mijn gedachten gingen terug naar eerder die dag. Het mooie weer van de dagen ervoor was omgeslagen, het was echt Nederlands weer. Buien, soms stevig, soms niet meer dan een lichte miezer, afgewisseld met wolkenvelden, waar het zonnetje voorzichtig tussendoor probeerde te piepen. Met altijd in de verte de dreiging van donkere, onheilspellende wolken. Wat die zouden brengen was goed nieuws voor de planten, niet zo’n goed nieuws voor ons, die op pad waren zonder paraplu, met alleen maar een regenponcho, die niet bestand was tegen windvlagen. De regen wisten we met enig geluk voor te blijven, meer dan wat spatjes op de laatste kilometers was het niet. De wind was aardig venijnig, benam ons niet te adem, al deed het verwoede pogingen. De kou drong wel door tot op de huid. Lichtjes verkleumd en een beetje stijfjes kwamen we terug. Even later kletterde de regen tegen de ramen, wat een wrang soort genoegen opriep. Niet leuk voor wie er nog doorheen moest, maar wij waren op tijd binnen.

Op een dag als deze, als je tot op het bot verkleumd bent, is er maar één remedie. Die remedie vereiste wel dat we ons toch buiten moesten wagen. De regen was verdwenen, de wind sputterde nog wat na. De weg naar het restaurant was kort, al snel zaten we binnen, waar het behaaglijk warm was. Verlangend keek ik naar de serveerster, die ons de warme dampende lekkernij bracht. Nog eens snoof ik de geur op, nog eens watertandde ik, nog eens stelde ik die eerste hap uit. Wetende wat mij wachtte, het pure genot.

Al ben ik niet een echte liefhebber, zo in het najaar of in de winter, als het koud is, heb ik graag een kop soep. Soep verwarmt je vanbinnen, als je het koud is, is soep een absolute aanrader.

Voor mij was het balsem voor de ziel, dat kopje tomatensoep!