Andres Prado  bij een van zijn kunstwerken
Andres Prado bij een van zijn kunstwerken Foto: Wil Feijen

Colombiaanse kunstenaar belandt in Son

Human Interest

Son en Breugel - Andres Prado (36) komt oorspronkelijk uit Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Zo’n 12 jaar geleden kwam hij voor de eerste keer naar Nederland en verbleef toen bij familie in Eindhoven. De liefde bracht hem naar Son en Breugel, en sinds anderhalf jaar woont hij hier. Door de jaren heen exposeerde Andres zijn kunstwerken voor het eerst in Sint-Oedenrode, daarna in Brussel, Parijs, Milaan en in New York. Onze krant wilde graag weten hoe het bevalt in ons dorp als je uit een miljoenenstad komt en een totaal andere cultuur gewend bent.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Foto: Wil Feijen

Toen Andres in eerste instantie logeerde in Eindhoven kon hij niet geloven dat wij dit een stad noemen. Hij vind het er erg rustig en weinig levendig vergeleken met de totale hectiek en de mensenmassa’s in zijn geboortestad. Zelfs in onze steden is er volgens hem veel groen, hetgeen in Colombia niet gebruikelijk is, en natuurlijk zijn er bij ons oneindig veel fietsen en fietspaden. Bogotá is volgens Andres trouwens wel de eerste stad in Zuid-Amerika die (naar het voorbeeld van Nederland) begonnen is met het aanleggen van fietspaden.

Bijzonder opvallend waren voor hem de Nederlandse directheid en punctualiteit. In Colombia zeg je nooit direct wat je ergens van vindt en het is normaal dat je altijd later dan op de afgesproken tijd arriveert.

Om een tijdelijk visum voor Nederland te krijgen moest Andres eerst een basiscursus Nederlands in Colombia volgen, om nu vervolgens gedurende vijf jaar in ons land in te burgeren. Voor het inburgeringsexamen dien je de Nederlandse taal redelijk te beheersen en heb je cursussen bezocht met lessen over onze cultuur, de omgangsvormen en het politieke systeem. Vandaar dat hij nu een cursus Nederlands volgt in Eindhoven en tevens deelneemt in het taalhuis in het Dommelhuis.

Andres was in zijn geboorteland kunstenaar, en werkzaam als bestuurskundige bij de lokale overheid. Hij zou graag willen werken in Nederland, maar beseft dat hij daarvoor eerst onze taal beter moet spreken en derhalve is hij nu op zoek naar werk - bijvoorbeeld als vrijwilliger - op een plek waar hij met collega’s en klanten kan communiceren in het Nederlands.

Andres is schilder, beeldend kunstenaar en maakt videokunst. Zijn schilderijen zijn abstract, veelal in acryl of met bladgoud. Dat laatste is ontstaan bij een bezoek aan de kathedraal van Santiago de Compostela in Spanje, waar de fresco’s hem inspireerden en hij in de leer ging om met bladgoud te werken. Verder maakt hij beelden (sculpturen) uit gips die hij vervolgens zodanig beschildert dat zij op keramiek lijken. Zijn videokunst gaat onder andere over vrouwen in de burgeroorlog in Colombia (die nog steeds voelbaar is), over de verwoestende werking van de industrie en over de verwondering over alles wat buitenaards is.

Op dit moment is Andres de laatste hand aan het leggen aan enkele nieuwe werken en hij wil hier in het najaar opnieuw exposeren. Degenen die graag meer willen weten over zijn kunst, kunnen zijn website bezoeken: www.pradoart.nl