Afbeelding

Lezerspodium

Ingezonden

Waar gaat dat heen ?

In het ED stond een artikel van dokter Chr. De Groot, waarin hij zijn teleurstelling uitspreekt over de nieuwe vertragingen bij de ontwikkeling van een nieuw medisch centrum. Vier jaar geleden vroeg hij hiervoor al politieke aandacht voor in een vergadering van de raadscommissie Grondgebied zaken. Ik vraag me onderhand af waarom wij nog een zelfstandige gemeente in stand houden:

  • Geen ouderenhuisvesting terwijl deze woningen in onze omringende gemeenten als paddenstoelen uit de grond schieten; onlangs nog Leende met 50 nieuwe woningen
  • Geen specifieke jongerenhuisvesting, terwijl er al jaren een kant een klaar initiatief ligt voor tiny houses aan de Bijenlaan. Van de kosten voor de door de gemeente gevraagde onderzoeken hadden we bijna een tweede dorpshuis kunnen bouwen.
  • Geen nieuw medisch centrum; dit raakt onze verantwoordelijkheid in het kader van de volksgezondheid, terwijl, gezien de beoogde locatie, deze plannen helemaal niet hoeven te wachten op een centrumplan (overigens de zoveelste in de afgelopen jaren die de gemeente voor veel geld heeft laten maken).
  • Een schrijnend tekort aan opvangplaatsen voor de jongste jeugd (kinderopvang en buitenschoolse opvang); ouders wijken nu uit naar omliggende gemeenten, waar blijkbaar wel plaats is.

Waarom denkt niemand over tijdelijke hergebruik van bijv. het Vestzaktheater. Het is onzin om te stellen dat daar andere plannen voor zijn. We weten al minstens 5 jaar dat het Vestzak leeg komt, het staat inmiddels ook al een half jaar leeg en ook hier ontbreken nog concrete nieuwe ideeën. Voor the time being, zou onze medische zorg hier een goede huisvesting kunnen krijgen, wellicht in combinatie met een eerste uitbreiding van de kinderopvangmogelijkheden. Dan hebben we alvast twee van de vier hiervoor genoemde al jaren bestaande problemen opgelost. Tijdelijk weliswaar, maar het zal toch ooit wel eens lukken om een centrumplan te ontwikkelen, wat ook uitgevoerd gaat worden en waar deze activiteiten dan naar toe kunnen verhuizen.

Ik was nooit voorstander geweest van het veel geld verslindende project Dommelhuis, maar ik moet achteraf toegeven dat er wel iets moois is neergezet. Echter, gezien het overige beleid en het ontbreken van visie bij dit gemeentebestuur op het brede beleidsveld van de publieke zorgtaken dreigt het Dommelhuis een vlag op een modderschuit te worden en dat mag de politiek zichzelf aanrekenen. Ik zou bijna verzuchten om de gemeente middels herindeling uit haar zorgen te verlossen.

Eef van Turnhout, bezorgde dorpsgenoot