In Son en Breugel werden tijdens een bestuurlijke controle verdachte spullen in garagebox gevonden
In Son en Breugel werden tijdens een bestuurlijke controle verdachte spullen in garagebox gevonden Foto: 112nieuwsonline.nl

Mooie resultaten in strijd tegen ondermijnende criminaliteit

Politiek

Son en Breugel / Regio Vorig jaar heeft het basisteam Dommelstroom mooie resultaten geboekt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Het investeren in een goede samenwerking tussen zes gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werpt zijn vruchten af. 

Persbericht

15 opgerolde hennepkwekerijen, 7 drugslabs/-opslaglocaties. Het zijn enkele cijfers uit het jaarverslag 2021 ondermijning van het basisteam Dommelstroom. Ook vanuit de gemeenten werd flink geïnvesteerd op de aanpak van ondermijning. Zo werd het gemeentelijk Bibob beleid (bevordering integriteitsbeoordeling openbaar bestuur) van de zes gemeenten in Dommelstroom uitgebreid met vastgoedtransacties en aanbestedingen. Zijn er veel bestuurlijke controles gehouden, zoals in garageboxen, bedrijfspanden en opslagloodsen. Diverse dwangsombeschikkingen vanwege strijdigheden opgelegd. In totaal zijn er in het gebied 21 panden gesloten in het kader van de wet Damocles. Burgemeester Ederveen, voorzitter van de Lokale Stuurtafel Ondermijning Dommelstroom: “We hebben enorm veel bereikt het afgelopen jaar en dat is zeker ook te danken op de manier waarop we samenwerken met de gemeenten en betrokken partijen. We zien dat deze integrale koers ’samen sterk tegen ondermijning’ werkt en dat motiveert!”

Preventie
De aanpak van ondermijning richt zich niet alleen op fysieke en zichtbare acties, zoals het ontmantelen van hennepkwekerijen. Het is belangrijk dat inwoners, ondernemers én bestuurders weerbaar zijn tegen ondermijnende criminaliteit. Dat betekent dat ze signalen moeten herkennen en handvatten krijgen hoe te handelen als ze toch te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. In de regio Dommelstroom is in 2021 dan ook flink geïnvesteerd in het versterken van de maatschappelijke en bestuurlijke weerbaarheid. Bij controles door de gemeenten wordt men bijvoorbeeld standaard gewezen op de risico’s van ondermijnende criminaliteit. Dat was onder andere het geval in de buitengebieden van Nuenen en Heeze-Leende, waarbij in totaal 100 agrariërs zijn bezocht door de gemeenten en politie. Maar ook op de bedrijventerreinen zijn ondernemers van onder nadere opslagbedrijven bezocht en gewezen op de risico’s en wat ze zelf kunnen doen om criminelen buiten de deur te houden. Het Dommelstroom Interventie Team (een samenwerking tussen gemeenten en handhavingspartners zoals politie, milieudienst en brandweer) werd ingezet ter ondersteuning van de acties.
Naast ondernemers is een belangrijke doelgroep onze jeugd. Voorkomen moet worden dat jongeren afglijden in het criminele circuit. Met professionals uit het onderwijs en het sociale domein is besproken hoe hier adequaat op ingezet kan worden. Door de Taskforce-RIEC is bijvoorbeeld een toolkit opgesteld met onder andere een film en lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Dat wordt dit jaar verder uitgerold.
Om de meldingsbereidheid te vergroten zijn inwoners van Valkenswaard door middel van een escaperoom geïnformeerd over het herkennen van drugslabs. De gemeenten zijn in dat verlengde vorig jaar aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.

Samen sterk tegen ondermijning
Samenwerken en elkaar versterken zijn sleutelwoorden in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. De kracht van een integrale aanpak is dat partners vanuit hun eigen rollen en bevoegdheden hun kennis en expertise inzetten om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Strafrechtelijk is dit de politie en het OM, fiscaal is dit de Belastingdienst, en bestuurlijk zijn dit de gemeenten. Taskforce-RIEC Brabant/Zeeland ondersteunt de samenwerkende overheden en verbindt expertise, intelligence, innovatie en actie met elkaar. Samen treden ze op als één overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Zo zijn we #samensterktegenondermijning en staan we voor een eerlijke maatschappij waarbij voor alle burgers dezelfde wetten en regels gelden.