Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Lasten voor inwoners stijgen, maar minder dan nodig

Politiek

“De meerjarenbegroting geeft ons een gezonde uitgangspositie om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan”, zegt wethouder Financiën Jan Boersma tijdens de presentatie van de meerjarenbegroting van de gemeente Son en Breugel. “Ondanks dat we het komende jaar een klein tekort hebben, staan we er financieel goed voor. Vanwege een aantal onzekerheden willen we wel behoudend omgaan met onze financiële ruimte. Zo weten we niet hoe de rente en inflatie zich verder gaan ontwikkelen. Daarnaast kunnen we van een aantal opgaven nog niet bepalen wat de kosten worden. Het gaat onder andere om kosten voor financiële bijdragen aan regionale ontwikkelingen, onderhoud en vernieuwing van gemeentelijke accommodaties, uitwerking van de plannen in het collegeprogramma en de organisatieontwikkeling”, aldus de wethouder.

Redactie: Adrie Neervoort

Met het kleine tekort bedoelt de wethouder het bedrag van 216.000 euro dat er in de meerjarenbegroting staat voor het jaar 2023. Daarna laat de begroting tot 2026 een positief saldo zien. Het tekort voor 2023 wordt aangevuld uit de reserve vrijebestedingsruimte.

Lokale lasten
De onzekere tijden in financiële zin voor de inwoners heeft de gemeente volgens wethouder Jan Boersma dan ook verwerkt in de begroting. Zo stijgen de lokale lasten voor de inwoners wel, maar niet zo hoog als eigenlijk zo moeten. Neem bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing: deze stijgt met 36 euro van 290 naar 326 euro in 2023. Eigenlijk moeten hiervoor de inkomsten kostendekkend zijn en zou de verhoging 64 euro moeten zijn. Deze verhoging wordt nu in twee stappen gedaan: voor 2023 is er een negatief saldo van bijna 187.000 euro, dat met de tweede verhoging in 2024 wegvalt. Dat komt onder andere omdat de kostenstijging van vorig jaar is doorgeschoven naar 2023. De oorzaak van de stijging is dat de financieel gunstige contracten zijn afgelopen en zijn aangepast naar de huidige tarieven. Dit zorgt, met het niveau van de huidige dienstverlening, voor hogere inzamelkosten. Ook blijft de hoeveelheid afval die wordt aangeboden op de milieustraat hoog.

Ondanks de hoge inflatie heeft de gemeente besloten om de OZB slechts met een kleine inflatiecorrectie van 2,2 procent te verhogen en een kleine verhoging toe te passen op de rioolheffing van 8 euro per huishouden.

Ook is er aandacht voor de bouwprojecten in de gemeente, zoals de nog steeds uit te voeren aanpassingen aan sporthal De Landing, maar ook de nieuwbouw van De Bongerd, de uitbreiding van basisscholen De Ruimte en De Bloktempel, en de geplande nieuwbouw van Braecklant. “Daar zijn bedragen voor opgenomen, maar we houden wel scherp in de gaten wat de kostenstijging daar gaat betekenen. Zeker voor De Bongerd en Braecklant moeten we sowieso kijken waar we op uit gaan komen”, zo licht wethouder Jelle de Jong toe, “maar voor De Bongerd lopen we nog in de pas met het krediet dat we daarvoor hebben gekregen. Het zal wel een punt zijn om dat de komende maanden goed in de gaten te houden.”

Daarnaast neemt het bestuur de verantwoordelijkheid om een bijdrage te blijven leveren aan de crisisnoodopvang van vluchtelingen en asielzoekers. Gezien de actualiteit wordt er rekening mee gehouden dat er mogelijk meer inzet van de gemeente gevraagd gaat worden.

Stijgende kosten
Ook een punt van aandacht zijn de vele verenigingen in Son en Breugel; ook zij hebben last van de stijgende kosten. Wethouder Jelle de Jong noemt het dan ook één van de grote uitdagingen van dit moment; enkele verenigingen zijn dan ook al in gesprek met de gemeente hierover. Volgens wethouder Grevink gaat het daarbij niet om financiële steun, maar om praktische oplossingen om de kosten laag te houden, zoals de mogelijkheid om tijdelijk andere ruimtes te gebruiken om bijvoorbeeld de stookkosten te beperken. In financiële zin laat de begroting wat de verenigingen betreft zien dat de subsidies voor 2023 gelijkblijven, maar dat er bij een paar organisaties sprake is van een mindering.
Burgemeester Hans Gaillard noemde de huidige situatie varen in de mist. “Je zult de komende tijd voortdurend moeten bijsturen en kijken wat bij gewijzigde omstandigheden de prioriteiten moeten zijn”, aldus burgemeester Gaillard.

De focus in deze bestuursperiode ligt volgens het college speciaal op de vooruitgang en doorontwikkeling in de verstedelijkingsopgave, duurzaamheidsopgave en sociale opgave. Belangrijke doelen zijn daarbij voor komend jaar:

  • Het verder optimaliseren van het (financiële) vangnet voor inwoners en ondernemers die dat nodig hebben. Vooral de huidige energiecrisis, met als gevolg extreme inflatie, vraagt de komende tijd om acties. De inflatie raakt het welzijn van alle inwoners en vooral van de meest kwetsbare. 
  • Planvorming voor uitbreiding van het aantal woningen in Son en Breugel.
  • Bouw van nieuwe sporthal De Bongerd en onderzoek naar de mogelijkheden voor de toekomst van Braecklant.
  • Het inzetten van vrijgekomen landbouwgebieden voor natuurontwikkeling. Ook gaan we in gesprek met de raad over het bosgebied.
  • De verdere verduurzaming van ons dorp en bedrijventerreinen en ondersteuning van inwoners die een steentje willen bijdragen. 
  • Het stimuleren en actief bijdragen aan het behouden en toekomstbestendig maken van Ekkersrijt als economische toplocatie in Nederland. Dit doen we samen met ondernemers, stakeholders en andere overheden. 
  • Het opstellen van een verkeers- en vervoersplan voor het centrum, met aandacht voor verkeersveiligheid en parkeren. Hierbij betrekken we inwoners en centrumondernemers.

Volledige begroting online
Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting aangeboden aan de gemeenteraad. De raad bespreekt de begroting op 3 november 2022 en stelt deze op 9 november 2022 vast. De raadsvergaderingen zijn live te volgen via https://sonenbreugel.notubiz.nl.

De volledige begroting is te vinden op https://son-en-breugel.begrotingsapp.nl.