Archief foto van TTV Son en  Breugel van de Finale 'Open Son en Breugelse Tafeltenniskampioenschappen 2020 met winnaar Eric van den Hurk (re) en Roland Robinson (li)
Archief foto van TTV Son en Breugel van de Finale 'Open Son en Breugelse Tafeltenniskampioenschappen 2020 met winnaar Eric van den Hurk (re) en Roland Robinson (li) Foto: Ingezonden

Het einde van TTV Son en Breugel

Sport sport

Son en Breugel - De vele gedwongen verhuizingen naar andere speelzalen in combinatie met de COVID-19-pandemie heeft helaas het einde ingeluid van de 44 jaar bestaande Tafeltennisvereniging Son en Breugel. Na een stabiel ledenaantal van 16 tot 20 in de jaren 2003-2020 is dit bij de laatste verhuizing naar De Koppelaar (Nederwetten) in oktober 2021 dramatisch gezakt tot 11, en aan het einde van 2022 zelfs tot 5 leden; met dit aantal leden is er geen toekomst meer voor de vereniging. De algemene ledenvergadering van Tafeltennisvereniging Son en Breugel van 28 november 2022 heeft dan ook helaas moeten besluiten de vereniging te ontbinden. 

TTV Son en Breugel werd op 28 maart 1978 opgericht in aanwezigheid van Rob des Bouvrie, Aad Rijerkerk, Toon van Lieshout, Riny Scheerder, René Bekkers, Ria Elshof en Harry Pijnenburg. Op 15-8-1978 passeerde de akte van oprichting de notaris met als comparanten mevr. C.B.J.M. Scheerder (secretaris) en de heer A.F.A.E. van Lieshout (penningmeester); de eerste voorzitter was Rob des Bouvrie.

De eerste jaren werd er gespeeld in de vergaderzaaltjes van De Bongerd, maar al snel werd dit te klein en verhuisde men in 1981 naar de sportzaal. De vereniging groeide als kool, en bij het 1e lustrum in 1983 bedroeg het aantal leden al 72 en bij het 2e lustrum in 1988 reeds 84, van wie 43 senioren en 41 junioren. In de annalen werd in 1989 zelfs een aantal van 90 tot 100 leden genoemd. Na 1990 daalde het aantal leden schoksgewijs tot 17 in 2002, met de kanttekening dat wel met 5 teams in de NTTB-competitie werd gespeeld.

Op sportief gebied waren er ook successen, zelfs op landelijk niveau. Zo werd in 1987 Dames 1 met Marij van Bussel, Gerdie v.d. Berg en Carla Piek kampioen en promoveerde naar de 3e divisie. In 1997 werd het meisjesteam met Annemieke v.d. Broek, Marlies v.d. Broek en Lieneke Spanjers kampioen in Landelijk A. 

Sonse Vlammen
In augustus 2003 verhuisde de tafeltennisvereniging van De Bongerd naar de kantine van shirtsponsor Bakker Fijnmetaal. Joop Bakker, lid sinds de oprichting, had als directeur/eigenaar ervoor gezorgd dat deze kantine groot genoeg was voor 3 tafeltennistafels. Deze periode, die duurde tot 2011, was met een eigen bar en een aantrekkelijke zaalhuur een zeer gezellige en succesvolle tijd voor de vereniging. Op sportief gebied was een hoogtepunt de uitreiking van de Sonse Vlammen met een cheque van € 350 aan het Sportteam van het jaar 2004, bestaande uit Marij van Bussel, Annemieke van den Broek, Herman Simons en Geert Dortmans. 

In augustus 2011 verhuisde de vereniging met 20 leden naar sporthal D’n Tref in Zonhove. Hier is de traditie geboren elk jaar de Open Tafeltenniskampioenschappen van Son en Breugel te organiseren. De eerste winnaar in 2012 was André van de Wal en de laatste in 2020 Eric van den Hurk.

De plannen voor renovatie van Zonhove in 2018 hadden tot gevolg dat men D’n Tref moest verlaten en op zoek moest naar een andere accommodatie. Door bemiddeling van John de Jong kon men vanaf november 2018 een baan in de HTC-tennishal huren; genoeg ruimte voor 6 tafels, maar in de winter was het wat te koud voor tafeltennis.

Toen sloeg in maart 2020 plotseling corona toe. Gevolg was een speelverbod tot juli, en nadat de competitie in september was gestart, werd deze al weer in oktober gestaakt. Pas in mei 2021 was de tennishal weer open. Die maand kreeg men het bericht dat de tennishal zou worden verhuurd aan een padelorganisatie, hetgeen opnieuw betekende gedwongen vertrek en zoeken naar een nieuwe speelzaal. 

Uiteindelijk werd dit vanaf oktober 2021 De Koppelaar in Nederwetten, een mooie zaal maar niet in het dorp met onze naam. Helaas kwam ook corona terug en gingen de sportzalen weer dicht. Eind januari 2022 kon er gelukkig weer getafeltennist worden. Om financiële redenen is toen van de NTTB overgestapt naar de TLE (Tafeltennis Liga Eindhoven). 

Geen plaats
In de TLE speelde TTV Son en Breugel in de Voorjaarscompetitie 2e klas en na degradatie in de Najaarscompetitie 3e klas; met het team bestaande uit Eric van den Hurk, André van de Wal, Bram Bogers en Herman Simons werd een eervolle 2e plaats bereikt. Tafeltennisvereniging Son en Breugel had gehoopt in het nieuwe seizoen weer in het eigen dorp te kunnen spelen. Helaas is dit op het allerlaatste moment niet doorgegaan. Ondanks een eerdere toezegging van het Dommelhuis tijdens de bouw kreeg men vlak voor de opening het bericht dat er geen plaats was voor een tafeltennisvereniging.

Ten slotte wil het laatste bestuur van TTV Son en Breugel allen bedanken die een steentje hebben bijgedragen aan deze altijd gezellige vereniging, in het bijzonder de ereleden dhr. Rutjes (overleden 1998), Herman Kuipers, Toon van Lieshout en Ria Elshof (overleden juni 2022). 

Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen