Radboud van Hoek (links) en Ronald van Loon voor de Hyundai i20 R5
Radboud van Hoek (links) en Ronald van Loon voor de Hyundai i20 R5 Foto: Wil Feijen

58ste editie ELE rally start en eindigt in Son en Breugel

Sport sport

Son en Breugel - Komend weekend is ons Kerkplein omgetoverd tot een heus rallyplein wanneer de 58e editie losbarst van de oudste autorally van Nederland. Ook onze dorpsgenoten Fleur van der Mee en Ronald van Loon zullen als deelnemer gaan zorgen voor lokaal spektakel tijdens deze ELE Rally, met start en finish in Son en Breugel. 

Redactie: Ivo van Hoek

Fleur zal als navigator plaatsnemen in een historische Opel Ascona 400 (startnummer 113) en Ronald krijgt zijn vuurdoop als rijder (startnummer 11) in een hagelnieuwe en bloedstollend snelle Hyundai i20 R5. Zijn navigator Radboud van Hoek is als oud-dorpsgenoot ook meer dan bekend met de klassementsproeven hier in de regio. 

Ronald : “Afgelopen winter na de Dakar rally zat het woestijnzand nog in mijn oren toen ik alweer snode plannen aan het smeden was. Mijn thuisrally de ELE heb ik inmiddels drie keer gereden in onder andere mijn V8 Redlined Rally Raid, een vergelijkbaar exemplaar waar ons Oase Rallyteam mee aan de start stond tijdens de Dakar 2023”. 

In 2022 was de Sonse coureur in een Renault Clio Rally 5 zelfs tweede in zijn klasse, maar een rasondernemer en pure sportman wil altijd meer... De recent aangekochte Hyundai i20 R5 is een bruut vierwielaangedreven rallykanon dat goed past bij de rijstijl en ambities van zowel Ronald als Radboud. Vorige maand is de Hyundai in Duitsland al aan de tand gevoeld en die tests waren erg goed bevallen. “De auto voelde direct vertrouwd aan en was verrassend makkelijk te besturen dankzij de ongekende grip, de directe besturing en fabelachtige remmen; met recht een volbloed rallymonster!”, aldus onze 38 jarige dorpsgenoot uit de Hendrik Venemanstraat.

Huwelijk
Afgelopen maand is zijn bolide door het team gestript en opnieuw opgebouwd. De motor is vorige week bij Hyundai Motorsport compleet gereviseerd. Het huwelijk tussen de gereviseerde motor en het chassis is net op tijd gesloten dus kunnen de kemphanen niet wachten om over Ekkersrijt te vliegen. Navigator Radboud : “Toch blijft het gepast onze ambities te temperen want, hoewel Ronald een karrevracht aan woestijnervaring heeft, is het besturen van dit bommetje op krappe Brabantse weggetjes andere koek. De complete Nederlandse rallytop, aangevuld met zeer ervaren buitenlandse coureurs, zal er alles aan doen om ons voor te blijven. Het is niet steevast de snelste equipe die de finish van een rally haalt, maar vaak het team dat het slimst uit de problemen weet te blijven.”

Als ervaren navigator, met alweer zeven WK-rally’s achter zijn naam, is Radboud de ideale man in de hotseat naast Ronald om dit Hyundai raspaardje te temmen. Ook als organisator van 38 ELE Rally edities kent hij ruimschoots het klappen van de zweep. “Ieder jaar opnieuw vergunningen ontvangen van de Brabantse gemeentes waar onze rally karavaan op bezoek komt betekent vooral dat een geolied team met ruim 800 vrijwilligers betrouwbaar is. Een rechtstreeks gevolg van heldere en gedetailleerde veiligheidsplannen en afspraken maken en deze ook nakomen. Steeds meer is duurzaamheid een terechte factor die in de samenleving leeft om sporten met verbrandingsmotoren kritisch te bejegenen. Toch slagen we in deze missie door op inhoud aan te tonen dat de ecologische voetafdruk van ons evenement vooral via innovatie in de autosport beperkt blijft”, zo besluit Radboud. 

Vrijdag vroeg in de avond zal de kersverse burgemeester van Son en Breugel het officiële startsein geven op het Sonse Kerkplein. Vanaf het startpodium zal ze met de zwartwit-geblokte vlag in haar hand de eerste rijders uitzwaaien voor hun tweedaagse evenement.
U bent meer dan welkom dit spektakel van dichtbij te aanschouwen; voor info surf naar www.elerally.nl

Radboud van Hoek (rechts) samen met Allard Kalff
Radboud van Hoek (rechts) samen met Allard Kalff
Een aantal Rally auto's tijdens de perspresentatie op het Kerkplein in Son en Breugel
ele rally 2023
ele rally 2023
Een aantal Rally auto's tijdens de perspresentatie op het Kerkplein in Son en Breugel
Afbeelding