JachthavenSon
JachthavenSon Foto: Rob Nijmeijer

Wel of niet overnachten op je boot in de Sonse haven

Politiek

Son en Breugel - Het Apv (Algemene plaatselijke verordening) van de gemeente Son en Breugel kent sinds 20 februari 2018 enkele aanpassingen. Deze aanpassingen zijn vooral gedaan om de handhaving ook uit te kunnen voeren. Want wat heb je aan een verbod dat je niet kunt handhaven.

Door: Adrie Neervoort

Een van de aanpassingen heeft betrekking op het overnachtingverbod artikel 2.61 van de Apv. Hierin staat namelijk sinds de laatste actualisatie van 2016 dat het verboden is om op openbaar water te liggen of te slapen tussen zonsondergang en zonsopgang. Dit artikel is ook in de nieuwe actualisatie blijven staan, wel is artikel 5.27 van het Apv geschrapt, dit betreft het aanmeerverbod. Dit verbod wordt namelijk al geregeld in het binnenvaartpolitie reglement en is dus in het Apv overbodig

De Sonse Haven
Even terug naar het overnachten op de boot in de Sonse Haven. Voor de Sonse Haven is op 28 juli 2015 een omgevingsvergunning verleend, deze staat onder andere het overnachten op de boot voor 1 nacht toe. Echter naast de omgevingsvergunning is er ook de Apv en deze staat zoals eerder al gemeld het overnachten op openbaar water van zonsondergang tot zonsopgang niet toe.

Er is dus wat dat betreft niets veranderd aan het Apv, dit stond er namelijk ook al in 2016 al in. Dus kan en moet er gehandhaafd worden volgens het Apv. Het verbod voor overnachten in de Sonse haven is er dus al sinds 2016.  Maar er is ook een omgevingsvergunning die het overnachten op een boot in de Sonse Haven toestaat. 
Wat is nu geldend de omgevingsvergunniing of het Apv uit 2016.

Wat nu
Het college geeft desgevraagd aan dat zij juist willen komen tot een verruiming van de exploitatiemogelijkheden voor de Sonse jachthaven. Ook verschillende leden van de commissie Algemene Zaken hebben aangegeven, dat zij uit het oogpunt van recreatie en toerisme het zouden toejuichen als er goede mogelijkheden worden geboden om tijdens het seizoen in de jachthaven te kunnen overnachten.

Hiermee geeft de gemeente aan dat zij positief staan tegenover een goede en juiste exploitatie van de Sonse Haven binnen de afgesproken regels. Zij zien daar dan ook mogelijkheden voor.
Tijdens de Raadsvergadering van aankomende donderdag 15 maart zal ook de actualisatie van de Apv besproken worden daarbij zal ook de situatie rondom de Sonse Haven aan bod komen.