Willem bij de proviand kast
Willem bij de proviand kast Foto: Wil Feijen

Proviandkastje voor tegengaan van voedselverspilling

Algemeen

Zoals al in verschillende gemeentes gedaan wordt, kwam ook Willem Trommels, lid van buurtvereniging Kanaalstraat, op het idee om in Son en Breugel iets tegen voedselverspilling op te zetten.

Redactie Hennie van Hagen

Hiervoor heeft hij een kast gemaakt en heeft die geplaatst aan de weg Driehoek, bij het diepvrieshuisje en de minibieb. Het is jammer dat het opzetten van een voedselbank in Son en Breugel niet van de grond is gekomen, vandaar dit geweldige initiatief om mensen in deze moeilijke tijden te helpen en hopelijk wat blijer te maken.

Het diepvrieshuisje is door de buurtvereniging van de Kanaalstraat opgeknapt, zodat het in originele staat is, en ook op afspraak bezichtigd kan worden. Van de minibieb die er staat, wordt ook veel gebruik gemaakt. Het proviandkastje is begin juni dit jaar geplaatst en het is de bedoeling dat mensen er producten inzetten die ze over hebben. Dat kunnen etenswaren zijn, toiletartikelen, kleine huishoudelijke artikelen e.d. Inwoners van Son en Breugel kunnen hier gratis een product uithalen dat ze kunnen gebruiken. In principe kan iedereen er gebruik van maken, het is een kastje voor de hele gemeenschap.

De privacy van mensen die er wat inzetten en of uithalen, is geheel gewaarborgd; niemand ziet wie er wat inzet of uithaalt. De bedoeling is echter dat er maximaal 2 producten meegenomen worden, zodat er meer mensen gebruik van kunnen maken. Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het inzetten van bepaalde producten: etenswaren moeten buiten de koelkast bewaard kunnen blijven en producten die 1 maand over de datum zijn, zijn niet toegestaan, en graag indien mogelijk alles in een onbeschadigde verpakking. In het begin werd er behoorlijk gebruik gemaakt van het kastje, maar de laatste tijd loopt het wat terug, volgens Willem, maar hij heeft geen idee hoe het komt en vindt het erg jammer.

Het is een mooi initiatief om verspilling van voedsel tegen te gaan. Iedereen heeft toch wel iets in de kast staan waar niks meer mee gedaan wordt… Is het toch schaamte wat de mensen tegenhoudt? Niemand ziet dat je er iets instopt of uithaalt. Of is er niet genoeg bekendheid bij de mensen in Son en Breugel ? Het zou mooi zijn als er meer bekendheid zou komen voor dit mooie initiatief via de media.

Geweldig initiatief
Aan voedselverspilling wordt de laatste tijd veel aandacht gegeven, en zeer terecht overigens. Vandaar een oproep aan de gemeenschap om producten die men over heeft in de kast te plaatsen, zodat de medemens die het wat minder heeft hiermee geholpen wordt. Verder hoopt Willem dat er geen misbruik van gemaakt wordt door er meer dan 2 producten uit te halen, want er is geen controle op. Het is een geweldig initiatief waarvan veel mensen gebruik kunnen maken in deze moeilijke tijden.

Mocht het kastje vol zijn, dan kunnen producten ook afgegeven worden op het adres Kanaalstraat 53A. Is er niemand thuis, dan mag het voor de deur gezet worden, en dan zorgt Willem dat het in de kast komt.