Klooster la Sonnerie
Klooster la Sonnerie Foto: Ingezonden

De nieuwe ‘Heem’ is uit

Algemeen

Son en Breugel - Het deze week verschenen 4e nummer van het blad ‘Heem Son en Breugel’ van de Erfgoedvereniging staat boordevol informatie over de ‘Sonnerie’ en de ‘Brasserie’. Enkele weken geleden werden we verrast door de mededeling dat beide gebouwen in andere handen zouden overgaan. Natuurlijk is de Erfgoedvereniging er bij zo’n bericht als de kippen bij om te pleiten voor het behoud van deze historische gebouwen. Tot enkele decennia geleden waren het nog een klooster en een meisjesschool. Het klooster werd in 1878 gebouwd, in de tijd dat de Katholieke Kerk jonge vrouwen aanspoorde om zuster te worden en in te treden in een kloostercongregatie. Tot het midden van de vorige eeuw werden tientallen jonge vrouwen uit Son en Breugel zuster; ze waren werkzaam in het onderwijs, de bejaardenzorg en de ziekenzorg.

In dit 4e nummer van ‘Heem’ staat beschreven hoe het met het klooster en de meisjesschool is gegaan vanaf het moment dat de zusters er vanaf 1878 zorg verleenden aan veel ouderen en onderwijs gaven aan talloze Sonse en Breugelse kleuters en meisjes. Toen de gemeente groter werd en er steeds meer ouderen en kinderen kwamen, werd er in 1906 een meisjesschool gebouwd, en werd het klooster in 1927 gedeeltelijk verbouwd en in 1939 uitgebreid; het kreeg toen een nieuwe voorgevel en een nieuwe kapel, zoals nu nog is te zien.

In 1990 namen de zusters afscheid en werd het complex een hotel-restaurant

In het midden van de vorige eeuw werden de taken van de zusters overgenomen door leken. Er kwam in de jaren zestig een nieuw bejaardencentrum (De Vloed) en een nieuwe meisjesschool (De Vijverberg). Het klooster werd daarna een rusthuis voor bejaarde zusters. In 1990 namen de zusters afscheid en werd het complex een hotel-restaurant. We hebben er veel herinneringen aan, en zo’n complex mag dan ook niet verdwijnen; we moeten zuinig zijn op ons erfgoed.


La Sonnerie - Michiel Emmery

Op één paneel staat Sint-Petrus, en dat is nu te zien in het Dommelhuis

Verder in dit 4e nummer van ‘Heem’ een artikel over twee glas-in-loodpanelen uit de oude Sonse pastorie, die in 1798 werd gebouwd en in 1964 werd afgebroken. Op één paneel staat Sint-Petrus, en dat is nu te zien in het Dommelhuis. Het andere paneel is geschonken aan de Erfgoedvereniging en is te zien in het oude Raadhuis; Sint-Antonius van Padua is daarop afgebeeld, een bekende katholieke heilige, die aangeroepen werd als je iets kwijt was; je moest erin geloven, want dan vond je het verloren kleinood zeker terug.

De Erfgoedvereniging was in 2023 heel actief en dat werd blijkbaar gewaardeerd: meer dan veertig nieuwe leden. Het blad ‘Heem’ is voor de leden gratis en wordt deze week thuis bezorgd. Voor € 5,- is het te koop bij opticien Cooijmans in de Dommelstraat en op maandag van tien tot vier in het oude Raadhuis. Helaas is de heemkamer in het oude Raadhuis tijdens de komende maandagen niet open vanwege Kerstmis en Nieuwjaar, maar op 8 januari zijn we weer present.