Afbeelding

Brand Rendac niet voor het eerst

Politiek

Op 18 december omstreeks 18.45 uur was er brand bij Rendac. Het ging om een brand bij de mestvergistingsinstallatie bij EcoSon, onderdeel van Rendac en op hetzelfde terrein gevestigd. Dezelfde avond omstreeks 22.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Op dit moment wordt het incident onderzocht.
Dit was het vierde incident en, zoals zich het nu laat aanzien, het grootste incident van de afgelopen anderhalf jaar.

Een overzicht:
Het eerste incident op 1 april 2014 was een incident bij de installatie/aanpassing van een vergistingsinstallatie bij Ecoson. Daarbij is een grote hoeveelheid methaangas ontsnapt.Naar aanleiding van dit voorval zijn er een aantal verbetermaatregelen getroffen.

Het tweede incident op 15 mei 2015 betrof een brand in een zogeheten pompomkasting op de afvalwatertank van de ontzwavelingsunit op het terrein van EcoSon. Verdere informatie hierover is niet bekend bij de redactie.

Bij het derde incident op 7 november 2015 was een wederom een grote hoeveelheid methaan vrijgekomen bij de vergistingsinstallatie. Naar aanleiding hiervan is er onder andere door de arbeidsinspectie ter plaatse een extra controle uitgevoerd.

In een interview met het E.D. naar aanleiding van de laatste brand komt burgemeester Hans Gaillard aan het woord. "Hoewel de hulpdiensten en het bedrijf goed hebben samengewerkt, baart dit mij wel zorgen". De gemeente Son en Breugel heeft dus geen formele rol in de afhandeling van het incident, maar is conform de afspraken tussentijds geïnformeerd over het verloop van het incident. Aangezien een dergelijk incident of een opeenvolging van incidenten bij dergelijke potentieel gevaarlijke bedrijven impact hebben op de veiligheidsbeleving van onze samenleving, blijft de gemeente nauw betrokken bij wat zich daar afspeelt.

Hierover vindt informeel overleg plaats op bestuurlijk en ambtelijk niveau tussen de omgevingdiensten, de provincie en de gemeente. Momenteel wordt er op initiatief van de gemeente gewerkt aan een werkwijze om deze informatie-uitwisseling meer structuur te geven. Daarnaast blijft de gemeente in overleg met de bedrijven om de belangen van onze samenleving bespreekbaar te houden.


Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 18 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella