voormalig duo Henri en Haike met ons geweldige publiek.
voormalig duo Henri en Haike met ons geweldige publiek.

Waarom is de Krutjesgatse zittingsavond zo uniek?

Algemeen

Son en Breugel - En dan duurt het ineens nog maar een paar weken; de Krutjesgatse zittingsavond! Vorig jaar heb ik een jaar over geslagen omdat ik mezelf voor had genomen eens te kijken hoe het bevalt om op te treden buiten het eigen dorp.

Dat was een heuse leerschool, niet alleen over mezelf en mijn buuts, maar zeker om te beseffen wat we hebben in Son&Breugel. De Krutjesgatse zttingsavonden zijn namelijk uniek in zijn soort. Ik heb heel wat plekken gezien vorig jaar, van een buurthuis in Rheden (ja…daar vieren ze ook carnaval), tot het klooster in Nuenen (huh…zijn die niet failliet?).

Bijna ieder dorp creëert op zijn eigen manier een "zittingsavond", soms 1 avond, soms meerdere. De verschillen zijn erg groot; soms mag je van geluk spreken dat er een microfoon staat en als die het dan ook nog doet ben je helemaal blij, tot een ander optreden waar alles tot in de puntjes is geregeld, maar de plaatsen waar ik geweest ben was 1 overeenkomst: iedereen huurt artiesten in. Op zich niets mis mee, want er is een hoog niveau aan tonpraten en zang, maar wat is nu mooier dan dat niveau te bereiken met je eigen inwoners. Nergens anders waar ik geweest ben is dat zo geregeld als in ons Krutjesgat.

Ik ben (nog) meer gaan waarderen wat we in Krutjesgat hebben, 4 avonden voor en door Son&Breugel. Je krijgt hierdoor een unieke sfeer, mensen gunnen elkaar succes en het publiek is oprechter dan waar dan ook. Het is ook een veel persoonlijkere avond, de mensen kennen de Prins (meestal) en de dingen die benoemd worden in de ton zijn herkenbaar voor het publiek (maarja, dat is ook niet zo moeilijk met zo'n plaatselijke sigarenboer….). Dat is namelijk waar je het uiteindelijk voor doet, het publiek. De waardering van de mensen in Krutjesgat maakt namelijk dat je het virus bij je blijft dragen en dat is fantastisch.

Maar ook achter de schermen hebben we een behoorlijke organisatie staan. Op zich weet je dat wel, want meestal verloopt alles vlekkeloos, maar als je bij andere organisaties gaat kijken dan zie je snel dat we het meer dan goed voor elkaar hebben met zijn allen. Ik probeer naast mijn buut ook nog mijn steentje bij te dragen in zittingsavond commissie en dan zie je wat er allemaal bij komt kijken. Aangezien we zo veel enthousiaste deelnemers hebben en helaas wel een eindtijd is het super belangrijk dat alles in goede banen wordt geleid, dat zijn namelijk niet de artiesten alleen die iets maken, het is ook licht&geluid, de juiste afspraken met de horeca, grime, toneelmeesters, presentatoren, regisseur, decor, bestuur, bloaskaken, swies (die knaap met die hark die voor de artiesten loopt), raad van 11, verschillende commissies die achter de schermen meedraaien….alles om ervoor te zorgen dat we allemaal een leuke avond hebben!

Ik kijk nu al weer uit naar zittingsavonden met onze eigen artiesten en ons eigen publiek! De maanden van voorbereiding met stress, frustratie, maar ook lol en plezier is het allemaal waard op het moment dat je optreden gaat zoals je gehoopt hebt en je merkt dat het publiek een top avond heeft!
Tot volgende week! Menno