Afbeelding

Meerkosten sloop huidige Kerk ter discussie

Politiek

Son en Breugel – Klopt het bedrag voor de aankoop van de kerk, beter gezegd de grond van de kerk. Het gebouw wordt immers gesloopt na aankoop.

Door Adrie Neervoort

Niet als het aan de inspreker Michel Emmery ligt, want hij hield een betoog over de meerkosten van een mogelijk archeologisch onderzoek dat na aankoop en sloop van de huidige kerk zou moeten worden uitgevoerd. Hij sprak in tijdens de commissievergadering grondgebiedzaken afgelopen dinsdagavond op het gemeentehuis.
Het onderzoek kost volgens Emmery geen €45.000 zoals begroot maar €840.000,-

Volgens wethouder van den Nieuwenhuijzen komt Emmery aan dit bedrag door de gegevens op een verkeerde wijze te gebruiken. 
Toch zaaide de gegevens correct of niet correct twijfel bij de commissieleden. Zelfs zoveel twijfel dat zij de beslissing of de geraamde kosten voldoende zijn en dus akkoord worden gegeven niet werd genomen. Er moest nog even met de fractie hierover worden gesproken was onder andere het excuus van de VVD.
Dat de informatie die de gemeente op tafel legde over de kosten in twijfel werd genomen door DorpsVisie en CDA was voor wethouder Visser aanleiding om zijn boosheid hierover te tonen, want volgens hem gaat het toch om zakelijke, degelijke en betrouwbare informatie. En dat raadsleden de expertise en deskundigheid van de gemeente weer ter discussie stellen is ongehoord. Daarbij doelde hij vooral op de geluiden hierover van Dorpsvisie. Geluiden die wat toon betreft, volgens Dorpsbelang niet thuis horen in een normale discussie binnen een commisie.

En zo blijkt maar weer hoe groot de verdeeldheid is binnen de lokale politiek als het om het centrumplan gaat, en met name de huidige kerk en het MFA.
Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond 30 augustus zal waarschijnlijk akkoord worden gegeven tot de aankoop van de kerk voor een bedrag van € 1.140.000,- De voorlopige koopovereenkomst hiervoor is namelijk al getekend, en het niet akkoord geven door de raad betekent dat de gemeente dan een ongeloofwaardige partij zal zijn volgens wethouder Van den Nieuwenhuijzen.
Ondanks het tegenstribbelen van Dorpsvisie en CDA kan de coalitie altijd rekenen op steun van de overige partijen in de raad.