Bijeenkomst schrijverscollectief
Bijeenkomst schrijverscollectief Foto: Ronnie Boley

Eerste bijeenkomst schrijverscollectief op het Meemaakpodium

Algemeen

Son en Breugel - “Blijf groots dromen!” Het Meemaakpodium in de bibliotheek in Son en Breugel is een plek om in gezamenlijkheid culturele ambities waar te maken. In dit kader is de Son en Breugelse schrijver Arndt van Ruremonde benaderd om een collectief van en voor schrijvers in Son en Breugel te organiseren. Op dinsdagavond 16 april vond de eerste bijeenkomst van het schrijverscollectief plaats. Suggereert dit dat er meerdere gaan volgen? De avond laat zich het best beschrijven als een verkennende en inspirerende avond, waarbij passie voor schrijven en liefde voor taal geen woorden meer behoeven. 

Redactie: Patricia van Baak

Maar liefst 15 schrijvers nemen plaats aan een lange tafel in de foyer van het Dommelhuis. Onder de aanwezigen zijn (kinder)boekenschrijvers, gedichtenschrijvers, drie leden van dichtvereniging Dichtbij, korte-verhalenschrijvers, levensverhalenschrijvers, poëzieschrijvers en stukjes-in-de-krantschrijvers. Ook de 96-jarige Jan de Witte is erbij; hij schreef over zijn ervaringen als puber in Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Alhoewel Arndt een kleinere groep deelnemers had verwacht, opent hij de avond zoals voorbereid. Elke deelnemer kiest een kaart met een dier erop en stelt zichzelf kort aan de hand van het dier voor met een link naar het schrijversvak. Arndt kiest de afbeelding van een aap: “In het schrijven stop ik meer van mezelf dan ik had verwacht.” De diversiteit aan metaforen die volgen zijn poëtisch op zich: een slak, omdat schrijven zo simpel lijkt, maar vele ingewikkelde aspecten kent; een vlieg, omdat de gedachten, verhalen en gedichten soms fijn, soms irritant door het hoofd zoemen. Zo’n associatieoefening is wel aan deze groep besteed.

Ik geniet het meest van het opzetten van het verhaal. Zo weet ik nu al het einde van de serie van 6 boeken

Dan neemt Arndt de groep schrijvers mee naar zijn stappen op het schrijverspad. Hij schreef twee boeken in het fantasygenre en momenteel werkt Arndt aan een cyclus van 6 nieuwe boeken. “Mijn eerste boek was een ware worsteling”, vertelt Arndt. “Ik bleef maar zinnen verschuiven. Nu schrijf ik van grof naar fijn. Ik schrijf een ruwe tekst en maak me niet druk of het verhaal al vloeiend loopt of klopt. Ik hanteer een schema van 3 blokken met hoofdpersonages en belangrijkste gebeurtenissen, minder belangrijke personages en gebeurtenissen, en de ondersteunende verhaallijnen. De hele opbouw van het boek zit daar al in. Ik geniet het meest van het opzetten van het verhaal. Zo weet ik nu al het einde van de serie van 6 boeken.”

 En ja, ook bij Arndt verdwijnt de inspiratie zo af en toe. Hij weet intussen op welke manieren hij zichzelf weer kan inspireren; dat doet hij onder andere door tekeningen van fantasytekenaars levensecht voor hem neer te zetten en naar passende muziek te luisteren. Dit helpt hem bij het bedenken van nieuwe fantasycreaties in de door hem geschapen fantasywereld ‘Barlem’.

Als het over inspiratie gaat, komt de interactie in de groep schrijvers écht los en worden er tips en ervaringen uitgewisseld. Het hoofd leegmaken en als het ware wat dagdromen kan prima tijdens een wandeling of baantjes zwemmen. Een cursus volgen, meedoen aan een (gedichten)wedstrijd of een date met jezelf (ga eens naar een voorstelling die je anders niet gekozen zou hebben) brengen inspiratie, wat aanzet tot nieuwe inzichten of actie. “Als ik één ding heb geleerd”, zegt Arndt, “dan is het: blijf groots dromen over wat je als schrijver wil bereiken!”

blijf groots dromen over wat je als schrijver wil bereiken!

De avond loopt richting einde. Het presenteren aan elkaar van eigen teksten wordt doorgeschoven naar een volgende keer. Want ja, er komt zeker een volgende keer en wel op maandag 27 mei. Wellicht op een andere locatie, want het was rumoerig in het Dommelhuis. Houd deze krant en de socials in de gaten, en voel je meer dan welkom op de tweede bijeenkomst van het schrijverscollectief, daar waar ambities waargemaakt worden. 

Bijeenkomst schrijverscollectief
Bijeenkomst schrijverscollectief