Afbeelding
Foto: Lucas van As

Nu kunt u allemaal de marathon lopen!

Algemeen

'Nu kunt u allemaal de marathon lopen!' zei Yolande Last aan het eind van een gezellige, ontspannende middag, georganiseerd door de Vakgroep Reflexzonetherapie Brabant Zuidoost. De vakgroep gaf een informatiemiddag in De Boerderij op zaterdag 7 oktober. Doel van de vakgroep is meer bekendheid geven aan reflexzonetherapie door het geven van een presentatie gevolgd door een voetreflexmassage. In een gezellige, knusse ruimte luisterden de geïnteresseerden aandachtig naar de presentatie, gegeven door Gineke de Laat en Yolande Last, en genoten van het kopje koffie of thee én de behandeling die ze kregen aangeboden!

Door: Lucas van As

Wat is reflexzonetherapie?
Reflexzonetherapie is gericht is op de totale mens en werkt op lichaam en geest. Uitgangspunt hierbij is dat o.a. op handen, voeten en oren reflexzones liggen die corresponderen met alle orgaansystemen en klieren in het lichaam. Deze reflexzones worden met duim en vingers bewerkt, wat zorgt voor een betere doorbloeding van het corresponderende lichaamsdeel. Het zelf herstellend vermogen van de cliënt wordt op deze manier aangesproken en gestimuleerd.

Het is een aanvulling op de reguliere geneeskunde, reflexzonetherapeuten moeten een strenge eisen voldoen van de VNRT, de Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten.

Omgaan met pijn
In hun presentatie legden Gineke en Yolande ook uit wat reflexzonetherapie doet, zo verlicht het stress of spanning, verbetert het de doorbloeding en verlicht het pijn, jeuk, tintelingen en vermoeidheidsklachten. Omgaan met pijn was het thema van de Internationale week van de reflexzonetherapie, die van 18 tot en met 24 september liep. Ook in de presentatie werd daar aandacht aan besteed, op boeiende wijze legden Gineke en Yolande uit hoe pijn door iedereen anders beleefd wordt, dat er verschillende soorten pijn zijn en hoe pijn ons beïnvloedt. Reflexzonetherapie kan hierbij helpen, naast de reguliere behandeling. Het kan zelfs leiden tot een vermindering van medicijngebruik.

Kers op de taart
Als kers op de taart kregen de aanwezigen een behandeling van ongeveer 30 minuten aangeboden. Iedereen koos een stoel uit en nam plaats, om door een van de aanwezige reflexzonetherapeuten lekker te worden ingepakt in een deken. Al gauw is de ruimte vervuld van een serene stilte, waarin de een zichtbaar geniet van de behandeling, met gesloten ogen en in totale ontspanning, en de ander opgaat in het geven van de behandeling.

Er heerst een totale stilte, ondanks of misschien wel door de voelbare ontspanning hangt er een fijne, positieve energie. Iedereen geniet, zowel degenen die de behandeling geven als degenen die hem 'ondergaan'. Het is een mooie ervaring om mee te maken!

Uitsmijter
Na de behandeling vond er een evaluatie plaats, de vakgroep was benieuwd hoe iedereen de middag ervaren had. De reacties waren allemaal positief, iemand had het gevoel alsof er een kacheltje brandde in haar buik, zo aangenaam warm had ze het gekregen. Iedereen zou het liefst elke avond een behandeling hebben, zo heerlijk en ontspannend was het.
We leven in en haastige wereld, waarin we voortduren van het een naar het ander haasten. Dan is een voetreflexbehandeling extra fijn, het geeft rust en ontspanning. De energie gaat weer stromen!

Iedereen vond de combinatie van een presentatie en een behandeling geweldig, eerst werd uitleg gegeven en vervolgens kon iedereen het zelf ervaren. Het was een positieve ervaring!

Met deze positieve noot werd afgesloten, met als uitsmijter de opmerking van Yolande: 'Nu kunt u allemaal morgen de marathon van Eindhoven lopen!'