Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bisschop de Korte zegende sacramentsaltaar Genovevakerk

Algemeen

Son en Breugel - Onder grote belangstelling van Breugelse en Sonse parochianen ging bisschop Gerardus in Breugel in een plechtige viering voor om het nieuwe sacramentsaltaar in te zegenen. De viering werd opgeluisterd door het Breugels kerkkoor, het Sonse Gregoriaans Koor en het Sint Catharinagilde zorgde voor een indrukwekkende intocht, uittocht en na afloop van de viering een vendelgroet in de pastorietuin. De morgen werd met een gezellig samenzijn in Den Bauw afgesloten.

Wie in de afgelopen weken de Genovevakerk in Breugel heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn dat er gewerkt werd, al onttrok een provisorische wand de werkzaamheden voor een deel aan het oog. Geheel in de stijl van de oude kerk is er een sacramentsaltaar geplaatst. Door de inzet van diverse vrijwilligers staat het inmiddels in de kerk te pronken.
Het neogotische altaar komt als Maria-altaar uit de H. Hartkerk in Boxtel. Het was een geschenk aan pastoor Eras bij het 40-jarig huwelijksfeest van zijn ouders. Het is van eikenhout en in 1903 eveneens vervaardigd door J. Custers. Hij heeft zich laten inspireren door de ikoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Bij deze ikoon wordt de legende verteld dat Lukas, de evangelist, reeds een afbeelding had geschilderd van Maria met haar kind. Deze was verloren gegaan, maar op Kreta had men een kopie, die daar vurig werd vereerd. Met de bedoeling die ikoon duur te verkopen, had een schipper die heimelijk van Kreta meegenomen naar Italie. Toen hij kort daarop ziek werd, vroeg hij de ikoon in een kerk te Rome ter aanbidding uit te stallen.
Op het het rechterpaneel ziet men hoe de ikoon van Maria uit het schip aan land wordt gebracht. Links ziet men hoe velen biddend steun zoeken bij de ikoon van Maria. In het midden heeft J. Custers op eigen wijze de Moeder van altijddurende Bijstand uitgebeeld. De engelen die op de ikoon kruis en lans dragen , dragen hier een lelietak en een roos.
In de tombe (het onderste deel van het hoogaltaar) zijn vier panelen verwerkt, die vroeger deel uitmaakten van de preekstoel in de Breugelse kerk en later als losse ornamenten in de kerk hebben gehangen. Ze stellen scenes voor uit het leven van de heilige Genoveva en werden in 1910 eveneens gemaakt door de Eindhovense beeldhouwer J. Custers.

Het is een mooi detail dat al het beeldhouwwerk door dezelfde kunstenaar werd gemaakt. Petrus Johannes Lodevicus (Jan) Custers (Stratum, 10 september 1867 – Venlo, 25 mei 1942) was een Nederlandse beeldhouwer en een kunstenaar die interieurs vervaardigde voor neogotische kerken. Hij kreeg in zijn tijd ook internationale erkenning.
Custers werd opgeleid aan de Sint-Lucasschool in Gent. Hij begon omstreeks 1894 een atelier voor kerkelijke kunst in Stratum, waarin hij samenwerkte met zijn jongere broer Alphons. Het atelier bevond zich op het huidige adres Geldropseweg 20 in Eindhoven. De voorgevel van dit huis, dat voor een groot deel nog in originele staat aanwezig is, is door hemzelf ontworpen en de voorgevel is rijk versierd. Twee beelden die het centrale venster flankeren stellen de beeldhouwkunst en de architectuur voor, terwijl de schilderkunst door een medaillon boven dit venster wordt gesymboliseerd. In het atelier werden onder meer altaren, Heiligenbeelden en Heilig Hartbeelden gemaakt. Een aantal beelden wordt beschermd als rijksmonument. In 1932 werd het atelier gesloten. Custers overleed op 74-jarige leeftijd.

Hoofdaltaar St. Genovevakerk Breugel
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding