Irmo Emmaneel
Irmo Emmaneel Foto: Wil Feijen

Verander de wereld, begin bij jezelf

Algemeen

Son en Breugel - Verander de wereld, begin bij jezelf. Of beter gezegd, begin klein, in de buurt. Doe wat jij doen kan! Dat is van toepassing op Irmo Emmaneel. Dat was al zo de eerste keer dat ik hem sprak, begin augustus 2017, het is nog steeds zo!

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Meer bewegen
Destijds ging het gesprek er over dat met name kinderen te weinig bewegen. Eén keer per weer 45 minuten gym, dat is te weinig, vindt Irmo nog steeds. Irmo zat (en zit) vol ideeën om iets aan die situatie te doen, één daarvan is nu tot ontwikkeling gekomen. Bij de Koningsspelen, op 20 april a.s., zal voor het eerst een obstakelbaan aanwezig zijn. Het is een try-out, als het succesvol is, is het de bedoeling om het vaker te doen.

Irmo hielp al mee met de organisatie van de Koningsspelen, op een dag zat hij samen met Karst Benus te brainstormen over wat ze zouden kunnen doen om de Sonse en Breugelse kinderen in beweging te krijgen. Karst organiseert samen met Eddy van Waalwijk vanuit triple-senb de Koningsspelen. De obstakelbaan kwam in deze brainstormsessie naar boven: het leek Irmo leuk om dit te organiseren voor kinderen. Met als doel kinderen meer te laten bewegen, maar ook om ze in te laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken.

Naast de obstakelbaan zijn er bij de Koningsspelen meer leuke activiteiten, zo organiseert Thermae Son een bootcamp, de Springbokken organiseren een looptraining en verder is er natuurlijk de Koningsdans.

Ruim 1.000 leerlingen
Alle bassischolen in Son en Breugel doen mee, vanaf groep 4. In totaal zullen er meer dan 1.000 kinderen deelnemen. 'Het is mooi om te zien hoe zoveel kinderen plezier hebben en bewegen', zegt Irmo. Ze zullen in groepen van 8 tot 12 kinderen aan de obstakelbaan deelnemen. Soms zitten de kinderen aan elkaar vast (middels een touw of koord), dus ze moeten samenwerken. Kinderen leren om samen te werken is ook het doel van de obstakelbaan, naast plezier hebben en bewegen. Het gaat in elk geval niet om winnen!

Plezier hebben staat voorop, het gaat er om kinderen kennis te laten maken met sport. Bij de bootcamp en bij de obstakelbaan wordt goed gekeken of alles wel veilig is. Geen van de obstakels is hoger dan 1 meter, bij alle obstakels staan mensen bij om uitleg te geven of de kinderen te begeleiden.

Mooi begin
'Dit is een mooi begin', vindt Irmo. Maar hij wil doorpakken. 'Het is een mooi initiatief, naast bijvoorbeeld Sjors Sportief. Er is meer nodig'. Het is de bedoeling om de obstakelbaan, ofwel de Kids Obstacle Run, twee keer per jaar te organiseren. 'Het is de bedoeling om een discussie op gang te brengen, om mensen aan het denken te zetten', zegt Irmo. Of, beter gezegd, het is de bedoeling om mensen (en met name kinderen) in beweging te krijgen!

Irmo hoop dat dit een beweging opstart. 'Het lijkt er op dat er veel meer mogelijk is', vindt Irmo. 'Er zijn interessante initiatieven in andere gemeenten, daar moeten we ook naar kijken'. En de andere gemeenten wellicht naar ons, als de obstakelbaan aanslaat.

Hylke Greidanus zal aanwezig zijn om foto's te maken, ook zal er weer een aftermovie gemaakt worden. 'Die is altijd leuk om terug te kijken', verteld Irmo.

Vrijwilligers welkom!
Irmo organiseert de obstakelbaan niet alleen, hij heeft hulp van Luuk Sanders van Thermae Son, Angela Ruijters van de Springbokken, Pepijn Meijer die de website heeft verzorgd, Paul Berndsen die aan het WK-Obstakelbaan (OCR) heeft deelgenomen en nog vele anderen. Mensen die dit er naast hun fulltime baan bij doen, omdat ze er in geloven. 'Je kunt alleen kijken wat je zelf kunt doen, onze kwaliteiten liggen in het in beweging krijgen van mensen', verteld Irmo. Mocht dit u aanspreken, nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!

Het zal een mooi evenement worden, de obstakelbaan, het bootcamp, de Koningsspelen in hun geheel. DeMooiSonenBreugelKrant kijkt er naar uit!

Irmo Emmaneel