Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Koeien weer in de wei

Algemeen

Son en Breugel - Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend ritueel, een teken dat de zomer er aan komt. Paul Schots, van boerderij De Hofstad, maakt er ook iets moois van. Met een megafoon spreekt hij de verzamelde menigte toe, terwijl de koeien die op dat moment nog in de stal staan luid beginnen te loeien. Ze krijgen in de gaten wat er gaande is, als de staldeuren open gaan, stormen de koeien naar buiten!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Het is mooi om te zien, het enthousiasme bij de dieren (én bij de toekijkende mensen) is goed zichtbaar. Het is even slikken, als je een menigte van die grote dieren op je af ziet stormen, als je enige bescherming een dunne strook afzettape is. Gelukkig weten de dieren dat ze naar links af moeten buiten.

De voorste koeien hebben haast, ze rennen direct naar de weide. Al gauw zijn er een paar koeien die de gebruikelijke sprongen maken, ze hebben de lente weer in de bol! Een tweetal koeien vond het wel aangenaam in de stal, na enig aandringen voegen ze zich bij de rest.

Ook in de wei huppelen de koeien, in de verte is een heuse 'stampede' zichtbaar. Vol energie en enthousiasme rennen de koeien van de ene kant van de weide naar de andere, om even later te doen waar ze voor gekomen zijn: grazen van het verse gras.

De dag dat de koeien weer in de wei mogen, hangt af van de omstandigheden. Boerderij De Hofstad is een biologisch bedrijf, dus mogen de koeien pas de weide in als het gras lang genoeg is. De weide mag niet drassig zijn, anders vertrappen de koeien het gras. Dat bepaalt het moment dat de dieren de weide in mogen. Dit jaar was het toevallig op een zaterdag, met mooi weer. Boffen wij even!

Het duurt even voordat een boerderij zich biologisch mag noemen, verteld Albert Vink, de oom van Lia Schots-Uijterlinde, die samen met Paul Schots eigenaar is van boerderij De Hofstad. Eerst is er de omschakeltijd, een periode dat de boerderij al op biologische wijze wordt gerund maar nog niet officieel biologisch mag heten, deze periode duurt twee jaar. Vervolgens moeten de koeien een jaar biologisch krachtvoer krijgen, pas na anderhalf jaar mag de melk biologisch heten. Die mijlpaal bereikte De Hofstad afgelopen oktober. Om het vlees van de koeien biologisch te mogen noemen, moeten de dieren een jaar met biologisch voedsel (gras en krachtvoer) gevoerd zijn, die mijlpaal is afgelopen week bereikt.

Eind vorig jaar zijn basisscholen De Regenboog en De Ruimte van start gegaan met een project om kaas te maken, zoals u in DeMooiSonenBreugelKrant heeft kunnen lezen. Boerderij De Hofstad levert de melk aan beide scholen, elke week aan De Ruimte en eens in de twee weken aan de Regenboog. Voor zover Lia Uijterlinde-Schots kan oordelen gaat het prima. Ze laat me twee authentieke, houten kaasvormen zien. De ene is voor een kaas van een kilo, 'daar zit relatief meer korst aan', vertelt Lia, die zelf vanuit haar jeugd enige ervaring heeft met kaas maken. 'Als ze over zouden schakelen op grotere kazen, heb je daar minder last van'. Wie weet komt dat nog!

Boerderij De Hofstad heeft nog meer te bieden, buiten huppelende koeien (alleen als ze voor het eerst na de winter de weide in gaan!), biologische melk en –vlees? Wel, boerderij De Hofstad is aangesloten bij de 'Klasseboeren', regio Eindhoven. De Klasseboeren is een groep boerenbedrijven die 'een veilige en interessante omgeving aanbieden voor leren in de praktijk. De agrarische ondernemers zijn didactisch goed onderlegd en bieden scholieren de kans om van het boerderijleven te komen leren. Leren door beleven! De Klasseboeren voldoen aan het kwaliteitssysteem voor boerderijeducatie en de aangeboden leerstof sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs', zoals vermeld op de website http://www.klasseboeren.nl. Het past in het streven van Paul en Lia, om meer te zijn dan alleen een boerenbedrijf. Ze vinden het ook waardevol hun kennis te delen en kinderen bewust te maken van het belang van biologische landbouw. Een mooie aanvulling op een mooi bedrijf!

In de toekomst zou Lia nog wel een extra activiteit toe willen voegen. Ze zou graag willen dat De Hofstad ook een zorgboerderij wordt, dat heeft voor haar een enorme meerwaarde. 'De vergunning is al verleend, we weten nog niet wanneer het er van gaat komen. Maar dat komt zeker goed!'.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst boerderij De Hofstad alvast veel succes!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella