Afbeelding
Foto: Wil Feiien
Rectificatie

Mooi rechtgezet

Human Interest

Son en Breugel - In het overzicht van de uitgereikte Koninklijke onderscheidingen in onze uitgave van woensdag 2 mei, staat een vervelende fout. De heer Sjef den Uijl is niet benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hieronder het juiste bericht.

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.C. den Uijl
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer J.C. (Sjef) den Uijl (70) zet zich al jaren actief in als vrijwilliger op verschillende terreinen.
Decorandus neemt een prominente plaats in binnen de plaatselijke gemeenschap van Son en Breugel. Hij is nauw betrokken bij zeer veel vrijwilligersactiviteiten en vervult daarbij veelal de voortrekkersrol. Hij is alom bekend in het dorp en wordt wel gezien als HET gezicht van het vrijwilligerswerk.
Sinds 2004 vervult de heer Den Uijl bij de Sint Genovevaparochie te Breugel, behorend tot de Parochie Heilige Oda, een groot aantal functies. Als voorzitter Torengroep (een lokaal bestuur binnen de grotere Odaparochie) zorgt hij samen met een aantal andere vrijwilligers voor de dagelijkse gang van zaken binnen de geloofsgemeenschap van Breugel. Hij is eindverantwoordelijkheid voor het uitgeven en ruimen van graven en de zorg voor het kerkhof. Hij regelt een goed verloop van een uitvaart of huwelijk. Bij concerten/uitvoeringen regelt hij alle praktische zaken.

Vanaf 2007 is decorandus voorzitter en sinds 2017 ook secretaris van Stichting Vollebregt Orgel. Deze stichting heeft ten doel het conserveren van het Vollebregt orgel in de Sint-Genovevakerk in Breugel. 

Al sinds de oprichting in 2010 is de heer Den Uijl betrokken bij het Bijna Thuis Huis.
Het Bijna Thuis Huis (BTH) is een kleinschalige voorziening waar palliatieve zorg wordt geboden aan ongeneeslijk zieke mensen uit Son en Breugel. Decorandus heeft een grote rol gehad bij de realisatie van het Bijna Thuis Huis. Sinds 2011 is decorandus voorzitter van de stichting.

De heer Den Uijl is sinds 2007 betrokken en sinds 2012 voorzitter van de Stichting SeniorenRaad Son en Breugel. Deze vrijwilligersorganisatie bevordert de zelfstandigheid, de maatschappelijke integratie en het welzijn van alle ouderen in de gemeente. Decorandus gaf vanaf 2007 leiding aan diverse werkgroepen binnen de raad. 

Decorandus was sinds 2006 betrokken bij de oprichting van de Adviesraad Sociaal Domein en zit sinds 2009 als penningmeester in het bestuur. De Adviesraad richt zich op de WMO, Jeugdwet en Participatiewet, waarbij ze de gemeente adviseert over beleid en uitvoering daarvan op basis van signalen uit de samenleving.
Sinds 2009 is hij als vrijwilliger werkzaam voor de LEVgroep Son en Breugel (Stichting LEV Groep, Leven & Verbinden), o.a. al sociaal raadslid, onafhankelijke cliëntondersteuner en adviseur huiskamerproject Breugel. Ook organiseert hij de Senioren Zomer Activiteiten.
Vanaf 2016 is Sjef den Uijl lid van de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel. 
Deze werkgroep geeft voorlichting over dementie om meer begrip en meer rekening gehouden wordt met dementerenden.
Decorandus is vanaf 2015 penningmeester van Stichting 2109. Deze stichting geeft eveneens voorlichting over herkennen en erkennen van mensen met dementie, waardoor zij zolang mogelijk in de maatschappij mee kunnen doen.
Vanaf 2014 verricht de heer Den Uijl vrijwilligersactiviteiten voor de SteenUijl, dagopvang voor mensen met dementie. 

Sinds 2011 geeft decorandus als voorzitter van de Heemkundekring Son en Breugel leiding aan het dagelijks bestuur. Decorandus is intensief betrokken bij het organiseren van tentoonstellingen, zoals over Sonnius. Ook is hij actief bij het organiseren en praktisch uitvoeren van lezingen door de Heemkundekring.

Naast genoemde activiteiten is betrokkene nog op veel andere terreinen als vrijwilliger actief geweest.