Afbeelding

Mensenlevens gaan verloren door niet-dekkend AED netwerk

Algemeen

Son en Breugel - Per dag krijgen ruim 40 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, dit zijn 16.000 mensen per jaar. In Nederland vinden er zon 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis plaats.

In 70% van de gevallen wordt de reanimatie thuis gedaan, en in 75% van alle gevallen wordt er al door omstanders gereanimeerd, voordat de ambulance arriveert. Het Nederlandse AED netwerk is nog niet dekkend en er gaan dagelijks onnodig mensenlevens verloren.



Met een AED in de buurt wordt de hartveiligheid in de wijk aanzienlijk vergroot. Indien iemand door een hartstilstand (circulatiestilstand) wordt getroffen, dient de AED binnen 6 minuten bij het slachtoffer aanwezig te zijn voor optimale overlevingskansen. Iedere minuut dat de AED later bij het slachtoffer aanwezig is, verkleint de overlevingskansen met 10%.

AED-Partner streeft naar een dekkend AED netwerk in de Benelux, zodat meer mensenlevens worden gered. Daarom roept AED-Partner iedereen op om in actie te komen. AED-Partner draagt haar steentje bij aan deze maatschappelijke functie en heeft daarom het collectief geïnitieerd: www.aedpartner.nl/aed-in-de-buurt

Hart- en vaatziekten in Nederland overlijdensoorzaak nr. 1
Een AED apparaat in de buurt is geen overbodige luxe wanneer u zelf bedenkt dat hart- en vaatziekten in Nederland overlijdensoorzaak nr. 1 is. Een reanimatie in de buurt komt regelmatig voor. Daarom is het goed dat u zich met uw buurt voorbereidt op een levensbedreigende situatie. Een buurtinitiatief is daarom een goede zet om de wijk hartveiliger te maken. Het initiatief loopt t/m 31 december 2018.