Afbeelding
Foto: Ingezonden

Rondleiding KVB leden bij uitvaartcentrum en begraafplaats Wolfswinkel

Human Interest

Son en Breugel - In het mooie Dommeldal gebied, precies tussen Son en Breugel in, ligt begraafplaats Wolfswinkel. Veel leden van de Katholieke Vrouwen Beweging waren er al eens geweest tijdens meestal trieste omstandigheden waarbij men afscheid moest nemen van een dierbare. Voor enkele leden was die herinnering nog zo vers dat ze deze informatiemiddag maar aan zich voorbij lieten gaan. Toch was de ontvangstruimte met 23 leden nog goed gevuld met KVB leden. Ze kregen eerst koffie die door Antwan Kuis en Heidi Dijkstra werd ingeschonken. Op de tafel stond de cake al klaar.

Ook al hoort de dood bij het leven, men staat er liever niet bij stil. Antwan Kuis vertelde hoe belangrijk het was om dat wel te doen. Op die manier worden nabestaanden veel zorg uit handen genomen. Hij heeft daarvoor zelfs een boekje gemaakt waarin men de laatste wensen kan invullen en die als leidraad kan worden gebruikt bij het regelen en uitvoeren van de uitvaart. Allerlei vragen staan daarin en de vragen al doornemende ga je vanzelf nadenken over hoe je wilt dat het afscheid eruit gaat zien.

Persoonlijke aandacht staat hoog in het vaandel. Geen afscheid is gelijk. Samen met de uitvaartverzorger worden de details van de uitvaart doorgenomen. Er zijn legio vragen zoals, welke muziek moet er worden gedraaid, worden er foto's getoond, zijn er toespraken en ga zo maar door. Een dag voor het afscheid test de beheerder de geluidsinstallatie, de muziek, het afdraaien van de foto's en al wat verder nog nodig is, zodat op de dag zelf alles goed werkt. Er komt veel kijken bij, zoals Antwan het noemde, het respectvol afronden van een leven.

De leden kregen een rondleiding door het gebouw en de beheerder liet de begraafplaats zien. Hij vertelde over de verschillende onderdelen van de begraafplaats en liet een ruimte zien waar een urn in gezet kon worden. Antwan en Heidi liepen ook mee en de leden kregen zo de kans om veel vragen te stellen.

Ondanks dat het een onderwerp is waar men liever niet bij stil staat was het toch een heel informatieve middag geweest waarbij Antwan en Heidi met veel liefde over hun vak hebben gepraat. De oplettende lezer heeft al gezien dat Heidi iedere week in deze krant staat. Er werken meerdere personen bij het uitvaartcentrum, maar zij is het gezicht naar buiten toe. De leden hebben veel vragen kunnen stellen en zo hier en daar kwamen er ook persoonlijke verhalen naar boven. Voor een beeldimpressie van deze middag kunt u kijken op de website www.kvbsonenbreugel.nl