Jarno blikt terug op zijn deelname aan IKPAS
Jarno blikt terug op zijn deelname aan IKPAS Foto: Wil Feijen

Is Prins Jarno geslaagd voor IKPAS?

Algemeen

Son en Breugel - Direct na carnaval werd Prins Jarno gevraagd hoe hij al het feestgedruis had ervaren. Nu, bijna twee maanden later, is MooiSonenBreugel nogmaals op audiëntie bij hem thuis. Aanleiding ditmaal is dat Jarno Jurjus, in het dagelijks leven ambulancechauffeur, samen met zijn directeur Ellis Jeurissen van de GGD Brabant Zuidoost, heeft mee gedaan aan de actie IKPAS.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Goede voorbeeld
Het goede voorbeeld geven door 40 dagen geen alcohol te nuttigen, hebben beiden goed doorstaan. De periode van 40 dagen liep van Aswoensdag tot Pasen. "Dit neemt niet weg dat er talloze momenten zijn geweest waarop de verleiding erg groot was. Zo ben ik noodgedwongen als 'BOB' naar het concert van de Snollebollekes in het Gelredome gegaan. Verder waren mijn vader en ik in die periode jarig en mocht ik, als kersverse Prins, voor het eerst deelnemen aan het Prinsendiner in La Sonnerie", vertelt Jarno.

Solidair
Tijdens het Prinsendiner wordt de huidige prins geïnaugureerd als oud-prins. Tevens wordt er een bedrag overhandigd dat de oud-prinsen ophalen voor het goede doel. "Op die momenten komt het water, fris of Radler 0.0 je neus uit aan het einde van de avond", aldus Jarno. "In het algemeen is deze vorm van bezinning prima na zo'n overdadige periode als carnaval. Het vasten is me eigenlijk goed bevallen. Volgend jaar doe ik weer uit solidariteit mee, net als oud-prins Ronald Brekelmans en voorzitter Jasper van Zuuren," vervolgt Jarno.

Drank en drugs
Vanuit zijn beroep komt de sympathieke Prins wekelijks in aanraking met de wrange gevolgen van alcoholmisbruik. Daarbij onderscheidt men grofweg de probleemdrinkers waarbij de sociale achtergrond of familieomstandigheden een grote rol spelen, en de zogenaamde gelegenheidsdrinker. De pieken liggen vooral van donderdagavond, waar studenten en militairen op stap gaan, tot aan zondagochtend waar partygangers en de lokale jeugd zich op Stratumseind tegoed doen aan drank en drugs. Vooral die combinatie leidt in toenemende mate tot extreme excessen en geweld onderling of tegen hulpverlenende instanties.

Veilig Thuis
In deze regio is jaren geleden de Alcohol Poli opgericht door een kinderarts van het Catharina ziekenhuis. Hierdoor kunnen hulpverleners een melding doen bij jeugd die (bij herhaling) in aanraking komt met hulpinstanties door alcoholmisbruik. Aansluitend volgt een traject waarbij een kinderarts met de ouders inzoomen op de oorzaak en gevolgen. Tegenwoordig worden deze meldingen vooral gedaan bij de instantie Veilig Thuis als er twijfel is of ouders de problemen serieus nemen.

Alcoholgebruik
Als er verder ingezoomd wordt op alcoholgebruik in Son en Breugel en dit vergelijken met deze regio dan komen er soms opvallende zaken bovendrijven (Bron: GGD Brabant Zuidoost). In verband met de ontwikkeling van hersenen is het advies tot 18 jaar geen alcohol te drinken, vandaar de landelijke NIX18 campagne.

Cijfers uit de jeugdmonitor 2015
Volgens het CBS is er in Son en Breugel sprake van +/- 1.500 jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar;
43% (645 jongeren onder de 18) heeft al eens alcohol gedronken (regio gemiddelde: 44%)
25% hiervan dronk betreffende alcohol op de leeftijd van 14/15 jaar (regio: 25%)
35% (525 jeugdigen) heeft de afgelopen 4 weken alcohol gedronken (regio: 36%)
Conclusie: ook jongeren onder de 18 vinden alcohol drinken normaal in Zuidoost Brabant en in deze gemeente.

Volgens de jongeren zelf in deze gemeente vindt:
26% van de ouders het goed dat ze onder de 18 jaar alcohol drinken (regio: 26%)
Slechts 6% van de ouders in Son en Breugel keurt het af om alcohol te drinken (regio: 9%)
2% van de ouders verbiedt het (regio: slechts 0,9%)
88% van de volwassenen en ouderen uit Son en Breugel drinkt alcohol (regio: 83%). Jongeren groeien daarmee op in een omgeving waar alcohol drinken normaal is.
Conclusie: Hoewel je bij opvoeden jezelf aanpast aan het individuele kind is er een grote groep ouders die alcohol drinken onder de 18 prima vinden, zowel in Son en Breugel als in Zuidoost Brabant.