Afbeelding
Foto: Ingezonden

Stichting 2109 en Stichting Meedoen goede doelen bij eerste Drakenboot Festijn

Algemeen

Drakenbotenraces zijn erg populair in de regio, maar nog niet in Son en Breugel. Daar komt verandering in. Rotary Club Son en Breugel is al maandenlang bezig om het Drakenboot Festijn te organiseren. Op zondag 30 juni vindt de eerste editie van dit evenement plaats in het kanaal bij de Sonse jachthaven. Voor zowel de deelnemers als bezoekers wordt het Drakenboot Festijn een groot feest, waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting Meedoen en Stichting 2109, twee lokale goede doelen.

Redacteur: Emmy Grit

Eigenbelang ondergeschikt
"Rotary Club Son en Breugel is één van de vele Rotary Clubs in Nederland, die gezamenlijk onder Rotary International vallen", begint voorzitter Alphons Spaninks van de Rotary Club Son en Breugel. "De Rotary Club maakt het eigenbelang ondergeschikt aan dat van de maatschappij. Daar past de organisatie van het Drakenboot Festijn perfect bij", legt Alphons uit.

Verbondenheid
"We wilden zichtbaarder worden in het dorp en een evenement organiseren voor de gehele Son en Breugelse gemeenschap. Een evenement waar jong en oud veel plezier aan kan beleven. Een evenement waar verbondenheid centraal staat", licht Jaap Zandbergen, voorzitter van het Drakenboot Festijn toe. "Het Drakenboot Festijn is een evenement waarmee de Rotary Club twee goede doelen financieel ondersteunt. "Stichting 2109 en Stichting Meedoen hebben we uitgekozen als goed doel. Twee goede doelen die midden in de samenleving staan in Son en Breugel.

Stichting 2109
"Helaas hebben velen in hun directe omgeving te maken met Alzheimer", aldus Jaap. Er is nog steeds te weinig over Alzheimer bekend. Hoe ga je met de ziekte Alzheimer om? Wat moet je wel of juist niet doen met iemand die Alzheimer heeft. Op 21 september is de dag van Alzheimer, vandaar de naam 2109. "Stichting 2109 wil kennis en expertise delen en voorlichting geven om Alzheimer onder de aandacht te brengen en daar is geld voor nodig. Wij hebben besloten om Stichting 2109 hiermee te helpen", aldus Alphons. Een specifieke besteding wordt nog besproken.

Stichting Meedoen
Het tweede goede doel dat is uitgekozen is Stichting Meedoen. Jongeren van 6 tot 30 jaar die psychische en vaak fysieke klachten hebben en daardoor met veel activiteiten 'buiten de boot vallen'. "Juist deze doelgroep willen we in het zonnetje zetten. We nemen de inschrijving van hun team voor onze rekening, zodat ze samen met alle andere dorpsgenoten deel kunnen nemen aan dit nieuwe evenement", vertelt Jaap trots.

Bakfiets
Verder had Stichting Meedoen nog een wens. "Zij willen heel graag een bakfiets aanschaffen. De Rotaryleden gaan in hun eigen netwerk kijken wat de mogelijkheden zijn. Het zou natuurlijk mooi zijn om deze wens te kunnen verwezenlijken."

Inschrijven tot 14 juni
Op dit moment zijn er zeventien teams ingeschreven voor het nieuwe evenement. Er is nog plaats voor een aantal teams, tot 14 juni kunnen teams zich inschrijven. "Ieder team bestaat uit zeventien personen waarvan de minimale leeftijd 16 jaar is. Per boot zestien roeiers, één trommelaar en de organisatie regelt een professionele stuurman", gaat Jaap verder. Het parcours, bij de jachthaven, is 250 meter lang. Twee teams strijden tegen elkaar. Het wordt een sportieve krachtmeting op het water. "Deelnemers moeten dit niet onderschatten, maar dat maakt het natuurlijk erg aantrekkelijk, zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers."