Logo mooisonenbreugel.nl
De veteranen op de 'legerbinnenplaats' bij het Vestzaktheater   | Fotonummer: 249b96
De veteranen op de 'legerbinnenplaats' bij het Vestzaktheater (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Vijfentwintig veteranen bij eerste veteranen-terras

Son en Breugel - Radio Son en Breugel organiseerde op zaterdag 29 juni, Nederlandse Veteranendag, voor de eerste keer het Veteranen-terras. De stoep voor het Vestzaktheater was omgetoverd tot een militair kampement die overspannen met camouflagenetten, een historisch legervoertuig en andere attributen een sfeer van een legerbinnenplaats opriep.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Een mix van zo'n vijfentwintig 'oude' en 'jonge' veteranen had zich, met aanhang, verzameld aan de lange tafels. Ze genoten deze zomerse dag onder het genot van een hapje en een drankje van het wederzijdse samenzijn. Ze werden welkom geheten door Liesbeth van Hapert van radio S&B.

Witte anjer
"Veteranen verdienen ons respect, erkenning en waardering en daarom heeft radio S&B dit initiatief genomen om onze lokale helden te eren", vertelt Liesbeth. Na haar korte introductie werd de 'Last Post' gespeeld en een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de gevallen kameraden. De veteranen kregen allen een witte anjer opgespeld, een nationaal symbool van waardering voor de Nederlandse veteranen. Een van de oudste veteranen is de heer De Roo, begin april heeft hij zijn honderdste verjaardag gevierd. Hij heeft nog gediend bij de KNIL in Indonesië. Een van de jongste veteranen is Hedwig Vroman, zij is op missie geweest in Afghanistan en Turkije.

Gemiste kans
Liesbeth gaf nog een korte toelichting: "Uitgezonden worden naar een oorlogs- of vredesmissie in het buitenland is een ingrijpende gebeurtenis voor een militair. De veteranen strijden voor onze vrijheid, ze zijn vastberaden en soms betalen zij de hoogste prijs. Wij vonden daarom dat zij eens extra geëerd moesten worden." Ze gaf verder aan het jammer te vinden dat de gemeente Son en Breugel deze rol niet op zich neemt en zoals zoveel gemeenten een Veteranendag organiseert. "Middagen als deze zijn waardevol voor veteranen, contact met elkaar is belangrijk. Zo kan deze middag ook weer zeer betekenisvol zijn," aldus Liesbeth. Via een eerder opgenomen interview gaf burgemeester Gaillard een toelichting op Remember September in verband met 75 jaar bevrijding. "We gaan dat doen op drie manieren: vieren, herdenken en doorgeven," zo vertelde hij. "In goede samenwerking met DeMooiSonenBreugelKrant zal het programma toegelicht worden. Het heeft plechtige, educatieve en feestelijke onderdelen."

Blauwe hap
Het Veteranen-terras is meer dan een plechtigheid. Het is een feestelijk moment waarop veteranen elkaar ontmoeten, herinneringen ophalen en een goed gesprek hebben bij de koffie, borrel en de blauwe hap, zoals de traditionele Indische rijstmaaltijd heet, die aangeboden werd door restaurant 'Indonesia'. Het was een fantastische middag die mede mogelijk gemaakt is door de sponsoring uit het bedrijfsleven.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>