Afbeelding
Foto: © Heemkundekring Son en Breugel

Lezing Oorlog en Bevrijding in Son en Breugel

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - In het Vestzaktheater wordt zaterdag 7 september om 15.00 uur de tentoonstelling over 'Oorlog en Bevrijding in Son en Breugel' geopend. Het is de start van een breed programma van activiteiten onder de titel 'Remember September 2019', gedragen door een groot aantal vrijwilligers. Er wordt gevierd dat men 75 jaar in vrijheid heeft kunnen leven na een donkere periode van ruim vier jaar en vier maanden.

Op de tentoonstelling, mede opgezet met materiaal dat de heemkundekring in de loop van vele jaren verzamelde, zijn tal van historische opnamen te zien, zowel van de periode van vóór de Tweede Wereldoorlog, van gebeurtenissen in de oorlogsjaren, van de septemberdagen in 1944 tijdens de 'Operatie Market Garden' en van de periode na die hectische septemberdagen, toen het leven nog niet zo gemakkelijk was en de vrijheid nog wel erg broos. Het fotomateriaal is door medewerkers van de heemkundekring geselecteerd en voor de tentoonstelling bewerkt. Tevens is er de première van een film over de gebeurtenissen rond de 'Operatie Market Garden', samengesteld door Klaas Postma, vrijwilliger van het Museum Bevrijdende Vleugels.

Er is al meer gestart: de leerlingen van groep zeven en acht hebben net vóór de zomervakantie een fraai uitgevoerd boekje gekregen, met veel informatie en vragen en opdrachten over dezelfde periode. Uitgedacht en op schrift gesteld door de heemkundekring en uitgegeven door het Stakenburgfonds. Om te weten wat er 75 jaar geleden allemaal is gebeurd en waarvan men hoopt dat de Nederlanders nooit weer in zo'n donkere periode verzeild raken. De vrijheid is ons lief, maar daar moeten men wel voor werken, die komt niet zomaar aanwaaien.

Over 'Oorlog en Bevrijding in Son en Breugel' is afgelopen week het derde nummer van dit jaar van het blad 'Heem Son en Breugel' uitgekomen. Extra fraai en in groot formaat uitgevoerd met de geschiedenis van die periode in woord en beeld. De leden van de heemkundekring hebben het al ontvangen. Zoals altijd heeft de heemkundekring extra exemplaren laten drukken voor de vrije verkoop op de heemkamer of bij Cooijmans Optiek. In de afgelopen week bleek er al een grote vraag naar dit extra nummer tijdens een bijeenkomst van de KBO Son in De Zwaan over dit thema en op de jaarmarkt. Voor vijf euro ook nog te koop bij de tentoonstelling.

Henk Hutten zal het thema op 16 september in een lezing verder toelichten. Aanvang 20.00 uur in het Vestzaktheater. Aan belangstellenden die geen lid zijn van de heemkundekring wordt twee euro als toegangsprijs gevraagd. Na een korte pauze zal de film van Klaas Postma vertoond worden. Er is daarna nog voldoende tijd om na te praten.

 

Afbeelding
Algemeen 6 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 7 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 10 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 23 uur geleden Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella