Logo mooisonenbreugel.nl
De anderhalve meter blijft zowel binnen als buiten van kracht   | Fotonummer: 9aa619
De anderhalve meter blijft zowel binnen als buiten van kracht (Foto: MooiSonenBreugel )
Algemeen / Son & Breugel

Meer mogelijkheden door versoepeling, of toch niet?

Son en Breugel - Vanaf 1 juli gelden er ruimere regels voor binnen en buiten. De anderhalve meter afstand blijft zowel buiten als binnen als een rode draad door alle versoepelingen lopen. De versoepeling van de maatregelen maakt het voor veel ondernemers mogelijk om hun onderneming weer meer open te stellen voor publiek en klanten. Maar is dit ook zo?

Redacteur: Emmy Grit

Kunnen horecaondernemers meer gasten verwelkomen in het restaurant? En kunnen er weer feesten en partijen gehouden worden? Hoe zit het bij de uitvaartbranche? Is het aantal genodigden maximaal honderd, of toch onbeperkt met een aantal aanvullende voorwaarden? En worden alle lessen in de sportschool of bij de personal trainer binnen gegeven, of wordt er alsnog uitgeweken naar buiten voor bepaalde lessen. Wat kan er wel en wat mag nog niet?

Versoepeling in de horeca
Ondanks de versoepeling verandert er voor Martony Gevers van Feestzaal De Bongerd niet zo veel, behalve dat het aantal mensen dat binnen mag zijn verhoogd is naar honderd gasten. “Er zijn nog steeds geen evenementen en mensen geven nog geen feestjes als je op anderhalve meter moet blijven staan en elkaar geen knuffel mag geven.” Maar er is toch een klein lichtpuntje voor Martony. Het is bijna zomervakantie en de verenigingen gaan het sportjaar afsluiten. “Net als andere jaren staan deze reserveringen nog steeds in de agenda. Als het mooi weer is houden we het buiten, anders binnen. Dat kan in de foyer, daar is genoeg plek voor de mensen, zodat toch de afstand kan worden gewaarborgd.

“Het klinkt allemaal mooier dan het lijkt”, begint Addy van den Hurk van hotel-restaurant La Sonnerie. “Qua aantallen hebben we binnen in ons restaurant nu wel wat meer mogelijkheden, maar het is nog steeds verre van optimaal. Of we met afscheidingen gaan werken, dat moeten we nog bekijken. Mensen die bij het restaurant gereserveerd hebben, komen met vier personen in één auto, moeten vervolgens anderhalve meter uit elkaar zitten om te dineren en gaan vervolgens weer in één auto richting huis. Heel erg krom allemaal.”

In de Kapelzaal worden voorlopig nog geen evenementen gehouden. Op basis van de anderhalvemetermaatregel kunnen er ongeveer veertig mensen plaatsnemen. Addy: “Dat is totaal niet rendabel.” Of La Sonnerie na de zomervakantie activiteiten gaat organiseren weten ze op dit moment nog niet. “Wellicht kan er na de zomer bijvoorbeeld een Lazy Sonnie Afternoon buiten plaatsvinden.” Verjaardagen en huwelijksfeesten zijn de afgelopen tijd geannuleerd of verzet. Op dit moment staan er nog een aantal in de agenda, maar Addy weet niet of deze doorgaan. “Op een bruiloft waar iedereen moet blijven zitten en waar niet gedanst mag worden zit niemand te wachten”, aldus Addy.

De aangekondigde versoepelingen zijn voor ‘t Sons Bakhuys bijna geen reden tot wijzigingen. Emmeline Lokkart vertelt: “Het enige wat veranderd is, is dat onze gasten niet meer van tevoren hoeven te reserveren als zij binnen gebruik willen maken van de lunch. De inrichting binnen is volgens de voorschriften en ingericht op anderhalve meter afstand, evenals het terras.

Voor Sander Buitelaar van restaurant Il Ponte heeft de nieuwe versoepeling ook geen voordelen. “Er mogen meer gasten binnenzitten, dat klopt. Maar door de verplichte anderhalve meter afstand tussen de tafels hebben wij binnen niet genoeg ruimte om meer gasten welkom te heten.”

Net als Emmeline en Sander geeft bedrijfsleidster Joyce Leermakers van De Sonse Haven aan dat de versoepeling van de maatregelen voor haar bedrijf ook geen veranderingen oplevert: “Zolang de anderhalve meter blijft en er maximaal twee personen die niet uit hetzelfde huishouden komen aan een tafel mogen plaatsnemen, verandert er niets voor ons.” Tot nu toe heeft Joyce ervoor gekozen om binnen in het restaurant geen schermen tussen de tafels te zetten. “Wij kunnen door dit te doen niet meer ruimte creëren en dus niet meer mensen ontvangen in ons restaurant.” Feesten en recepties kunnen weer bij De Sonse Haven gereserveerd worden, maar de gasten moeten echter wel aan de tafels blijven zitten.

Café-Restaurant De Zwaan heeft tot nu toe alleen feesten in de vorm van een diner vastgelegd. Feesten die voor dit jaar waren vastgelegd heeft bedrijfsleidster Stephany Leermakers in overleg met de gasten verzet naar volgend jaar: “We hopen dat er dan meer mogelijkheden zijn.” Er mag vanaf 1 juli wel weer binnen gesport worden, wat betekent dat men weer mag biljarten. “En we kunnen meer mensen in ons restaurant kwijt. We gaan geen schermen tussen de tafels zetten; door de ruimte die we hebben kunnen we de anderhalve meter in acht nemen.” Stephany en haar collega’s hopen op veel mooie dagen zodat mensen op het grote terras kunnen plaatsnemen. “We zijn erg blij met de uitbreiding van ons terras die de gemeente ons heeft toegewezen. Verder wordt gekeken wat er wel mogelijk is. Wij zijn aan het uitzoeken wat wel werkt of juist niet. Vergaderingen in de zalen zijn bijvoorbeeld weer mogelijk. We gaan stap voor stap weer opbouwen tot de situatie van voor de corona-uitbraak.”

Versoepeling in de sport en fitness
SonSport, Thermae Son en Twenty Two Personal Training in Son en Breugel zijn de afgelopen weken creatief bezig geweest om de lessen en trainingen voor hun leden door te laten gaan. Was er eerst de schok dat er helemaal niet gesport kon worden, daarna volgden al snel de eerste tussenoplossingen. Als eerste werden online lessen aangeboden. Later volgden lessen in de buitenlucht in een grote tent waarvan de zijkanten open moesten blijven. Vanaf 1 juli mogen de leden weer binnen sporten, met uiteraard inachtneming van de anderhalve meter afstand tot elkaar.

De eerste tien weken heeft personal trainer Irmo Emmaneel van Twenty Two Personal Training in Son en Breugel online zijn lessen via Instagram en YouTube aangeboden. Irmo: “Op maandag, woensdag en vrijdag gaf ik online ochtendgymnastiek. Gemiddeld deden daar 150 mensen aan mee. Dat was erg leuk om te doen.” Daarna is Irmo op het terrein van vv SBC aan de slag gegaan. Hier heeft hij buiten zeseneenhalve week training gegeven. “Een prachtige tussenoplossing, maar nu mag ik vanaf 1 juli weer binnen lesgeven. Vaak is dit één op één lesgeven of in kleine groepen.”

“Er zijn nog steeds beperkingen en de anderhalve meter moet in acht worden genomen. We kunnen eigenlijk weer op de oude manier aan de slag. De ruimte wordt nog beter geventileerd en het materiaal dat we gebruiken wordt na elke training schoongemaakt”, aldus Irmo. Voorlopig gaan ze alleen binnen aan de slag. Voor sommige trainingen gaat Irmo wel naar buiten. “Als iemand bijvoorbeeld begeleid wil worden met hardlopen, dan moet je degene niet binnen op een loopband zetten maar lekker buiten laten lopen.” Irmo kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. Hij heeft veel hulp gehad van de gemeente en van vv SBC en wil hen ook graag bedanken. “Verder ben ik erg blij dat alle leden zo flexibel waren de afgelopen periode.”

Bij SonSport worden de komende tijd de lessen binnen én buiten aangeboden. Eigenaar Arjen Brand: “Er zijn leden die nog niet binnen durven te sporten; vandaar dat we de mogelijkheid voorlopig blijven aanbieden om buiten op de parkeerplaats te sporten. Een voorbeeld hiervan zijn de yogalessen. De leden kunnen zelf aangeven of zij buiten of binnen die les willen volgen. Verder worden de spinninglessen en andere lessen waarbij veel gezweet wordt buiten aangeboden.” Voor de fitnesslessen moeten de leden zich van tevoren via de app aanmelden. “We hebben ervoor gekozen om minder leden dan toegestaan in de fitnessruimte te laten sporten. We houden de capaciteit bewust lager en we gaan deze langzaam verhogen zodat onze leden weer rustig kunnen wennen.”

Wim van Santvoort, eigenaar van Thermae Son, kijkt met enthousiasme naar woensdag 1 juli: “Eindelijk mag de sauna weer open en we kunnen alle lessen en trainingen binnen weer aanbieden.” Voor alle trainingen, lessen en het gebruik van de sauna geldt dat dit alleen mogelijk is als er gereserveerd is. Thermae Son heeft ervoor gekozen om ook nog lessen, zoals spinning, buiten aan te bieden. Hiervoor blijft de tent nog een maand op de parkeerplaats staan. “We willen langzaam omschakelen en hopen dat vanaf 1 september alles weer als vanouds is.” Wim heet iedereen weer van harte welkom en gaat ervan uit dat zijn gasten en leden die gebruikmaken van zijn accommodatie zich houden aan de huisregels en de regels van het RIVM. De brasserie is voorlopig alleen geopend voor feesten, partijen en condoléances.

Versoepeling in de uitvaartbranche
De versoepeling geeft ook in de uitvaartbranche veranderingen en mogelijkheden. Een van de regels die veranderd is, is dat het weer is toegestaan met een onbeperkt aantal mensen binnen of buiten een uitvaartceremonie bij te wonen. Hieraan zijn wel aanvullende voorwaarden verbonden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf. Als dat niet kan, dan geldt een maximumaantal van 100 bezoekers voor binnen of een maximum van 250 bezoekers voor buiten, exclusief het personeel.

Leonie van den Tillaart, van Leonie van den Tillaart Uitvaartverzorging, vertelt: “Maar ook hier geldt de regel anderhalve meter afstand van elkaar. Tenzij mensen uit één huishouden komen, dan mogen zij bij elkaar zitten. Het zoeken naar een geschikte locatie waar die afstand van elkaar aangehouden kan worden, is nog een hele opgave”, aldus Leonie.

De afgelopen maanden mochten maximaal dertig genodigden bij een uitvaart zijn. Leonie: “Die regel was er nu eenmaal en er mocht niet vanaf worden geweken. Maar bij een maximum van dertig genodigden is het afscheid in de meeste gevallen heel intiem. Dit was ook fijn voor veel families.” Achteraf hoorde Leonie dan ook vaak van nabestaanden dat het afscheid met een klein gezelschap intiemer is. Bij sommige afscheidsceremonies werd een livestream ingeschakeld. Later mochten er ook weer erehagen gevormd worden, op veilige afstand. “Zo bestond er toch voor veel mensen de mogelijkheid om afscheid te nemen”, aldus Leonie.

“Natuurlijk zijn er ook andere verdrietige momenten geweest de afgelopen maanden. Ik heb het bijvoorbeeld moeilijk gehad met de manier van overlijden. Soms overleed een dierbare in een verzorgingshuis zonder dat er familie aanwezig was. Ik moest afstand houden en kon niet die knuffel geven die ik misschien anders wel had gegeven. Het mocht allemaal niet”, aldus Leonie. Of dit terugkomt, weet de onderneemster niet. De tijd zal het leren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>