Logo mooisonenbreugel.nl
Artist Impression nieuwbouw Boslaan 63    | Fotonummer: fd6579
Artist Impression nieuwbouw Boslaan 63 (Foto: CRA VAstgoed)

Weerstand buurt tegen nieuwbouwplannen

Son en Breugel - Hoe groot de kloof tussen politiek en inwoners kan zijn bleek donderdagavond tijdens een drukbezochte inloopavond in café-restaurant De Zwaan. Waar eerder op woensdagavond de commissieleden van Grondgebiedzaken in meerderheid enthousiast waren over het nieuwbouwproject, waren de reacties op de inloopavond het tegenovergestelde.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het nieuwbouwproject is een prachtig modern complex met  mogelijk 13 tot 16  luxe-appartementen in twee gebouwen met een parkeerkelder met meer dan voldoende parkeerplaatsen. Ook wordt er een vrijstaand huis gebouwd op een resterend stuk grond.
Het ontwerp voor nieuwbouw op Boslaan 63, het perceel van de familie Van der Meijden, riep vooral boosheid en onbegrip op bij de uitgenodigde omwonenden. Zij waren uitgenodigd door projectontwikkelaar CRA Vastgoed om kennis te nemen van de plannen en erover in gesprek te gaan.

Ongeloof en verbijstering  
Rondom de maquette, waarmee de appartementen en de vrijstaande woning op schaal in de omgeving werden geprojecteerd, liepen de gemoederen flink op. Er was vooral ongeloof en verbijstering dat gebouwen van een dergelijke omvang, en daarmee werden natuurlijk de appartementen bedoeld, gebouwd zouden kunnen worden in een bestaande wijk met vrijstaande huizen op zeer grote kavels.
Weerstand was er vooral door de omvang van de gebouwen in verhouding tot de kavelgrootte: “meer dan maximaal aanvaardbaar” en “een enorme verstening van de wijk” volgens de omwonenden. De discussie ging niet alleen over het aantal vierkante meters dat versteend werd, maar ook de hoogte van drie verdiepingen viel niet goed.

Rondom dit project staan grote tot zeer grote vrijstaande huizen op ruime tot zeer ruime kavels in een bosrijke omgeving. Binnen dit beeld valt het nieuwbouwproject volgens de omwonenden natuurlijk wel uit de toon. Ook de toename van verkeer en parkeeroverlast is een grote zorg. De projectontwikkelaar wil dit compenseren door veel bestaand groen te behouden en nieuw groen aan te planten. Ook het gebruik van natuurlijke kleuren moet helpen de twee gebouwen een natuurlijk eenheid te laten vormen met de overige bebouwing.

In een open gesprek tussen projectontwikkelaar en bezoekers werd tijdens de inloopavond van gedachte gewisseld over wat er wel en niet kon. De projectontwikkelaar wilde vooral duidelijk maken dat dit geen definitief plan was. Opmerkingen van omwonenden worden meegenomen, maar moeten natuurlijk wel concreet zijn.

Burgerparticipatie  
Buurtbewoners zijn boos en teleurgesteld, misschien nog wel het meeste in de politiek. Zij voelen zich overvallen door het project dat volgens de gemeente al sinds 2017 in ontwikkeling is en waar zij dus pas recentelijk van horen. Niet echt een vorm van burgerparticipatie is de mening van een van de aanwezige buurtbewoners.
Eén omwonende vond het vreemd dat het desbetreffende kavel nu ineens wel gesplitst mocht worden, terwijl enkele al vertrokken buurtbewoners, die eerder toestemming hadden gevraagd om hun kavel te splitsen, deze toestemming niet hadden gekregen.

Het wantrouwen in de politiek over dit plan is groot bij de omwonenden en de afstand tussen politiek en burger blijkt na deze inloopavond ook groot te zijn. Misschien dat de opstelling van de projectontwikkelaar tijdens deze avond de partijen weer wat dichter bij elkaar heeft kunnen brengen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>