Artist Impression Dorpshuis (archiefftoto)
Artist Impression Dorpshuis (archiefftoto) Foto: INBO

Lezerspodium: Durf te stoppen!

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Ook ik was in 2018 een voorstander van het behoud van het kerkgebouw en zag het net als het college als een uitstekende locatie voor een dorpshuis. Ik stemde zelfs op een politieke partij die dat ambieerde. Alleen wat ik toen niet wist, is wat voor een budget zo’n dorpshuis vraagt; 9 miljoen! En, het is nu een iets andere tijd dan toen.

Met 9 miljoen kunnen we heel veel doen. Op dit moment leven we in een maatschappelijk en economische onzekere en rumoerige periode die vraagt –zoals iedereen zou moeten begrijpen– om soberheid, realisme, een met-beide-benen-op-de-grondmentaliteit en daar passen dus geen onnodige investeringen bij.

Voor nu moeten we zorgen dat we, als gemeente, wat ruimer in ons jasje blijven zitten. Die 9 miljoen, dat is ons spaarpotje, zoals het nu in verschillende potjes, gereserveerd voor het dorpshuis, aanwezig Is. Dat is van óns samen, van de inwoners. Als dat op is, ‘aan een dorpshuis’, dan betekent het domweg, dat we straks zelf flink onze huishoudportemonnee kunnen trekken. En ik denk, dat we dat geld zelf héél hard nodig hebben. Het leven is nu al duur en wordt steeds maar duurder, de boodschappen, de vaste lasten… Zeker als we wethouder Van Liempd moeten geloven –en dat doe ik– die zegt dat de kosten voor het sociale domein ‘uit de hand lopen’ en nog verder zullen stijgen. Iets wat een groeiende werkeloosheid en de daaruit volgende problematiek zeker zal bevorderen.

Ik denk dat B&W en de raad zich snel en goed achter de oren moet gaan krabben en die met-beide-benen-op-de-grondmentaliteit moet aanmeten. Doet het dat zelf niet, dan wordt het waarschijnlijk binnenkort gedwongen door druk vanuit de inwoners, de verenigingen en clubs? Want ook die laatsten komen in het gedrang, die moeten concurreren in het geldpotje met een hongerig MFA, dat voor de exploitatie, de gemeente – dus wij met z’n allen– als pinautomaat moet gebruiken. Er zal vast flinke commotie ontstaan.

Ik ben van mening dat er ‘even pas op de plaats’ gemaakt moet worden, ‘even’ de tijd nemen, om het plan nog eens te overdenken. We staan er nu even anders voor, dus is het werkelijk op dit moment de juiste beslissing om 9 miljoen te investeren in een dorpshuis? Het college kan twee dingen doen. Inderdaad zo slim doen zoals ze zijn en direct stoppen met dit dorpshuis of iets minder moedig wezen en toch maar voor de zekerheid, middels een referendum het aan de inwoners vragen; ‘Wat vindt u ervan? 9 miljoen voor een dorpshuis? Doen? Of houden we het in de zak voor slechte tijden?’

Zoals ik het nu inschat, zal het college straks tot inkeer komen en een correcte uitweg nemen. Een besluit dat zeer zal worden gewaardeerd door de inwoners, een beslissing ontdaan van elk gezichtsverlies, vol van wijsheid. Sterker nog, het zal getuigen van een maatschappelijk, politiek en bestuurlijk inzicht.

Wat dan echter overblijft is een leeg en kolossaal kerkgebouw en een verouderd Vestzaktheater. Ik zie in de media al verschillende ideeën voorbijkomen zoals een kerkhal als onderkomen voor de festiviteiten, carnaval, de ijsbaan, prima toch? En het Vestzaktheater? Nou, ik denk dat juist de samenleving in de nabije toekomst vraagt om een plek waar we kunnen genieten van theater en muziek, kunnen lachen, vertier. En die plek moet kwaliteit hebben om dat mogelijk te maken. Stop dus wat geld in dat Vestzaktheater. Maar wel een bedrag verre van die 9 miljoen.

Ton Geers

Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 13 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 16 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella