Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Coronavirus met gevaarlijke opmars bezig, maatregelen aangescherpt

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Landelijk / Dit keer worden niet de regionale maatregelen aangescherpt, maar de landelijke. De nieuwe maatregelen zijn ingegaan op dinsdag 29 september om 18.00 uur. Ze moeten de gevaarlijke opmars van het coronavirus tegengaan. Op dit moment ligt het reproductiegetal op 1,3. Met het aanscherpen van de maatregelen moet de verspreiding teruggedrongen worden en het getal moet terug onder de 1.

Redacteur: Emmy Grit

“De maatregelen die we nu nemen, voeren we in om de kwetsbaren te beschermen en de zorg te ontzien. Een overbelaste zorg belast ons allemaal. We moeten de tweede golf breken en dit hebben we voor een groot deel zelf in de hand”, aldus minister De Jonge.

Basisregels
Ondanks dat het overgrote deel van de Nederlanders zijn best doet, doet het virus het beter. De basisregels blijven onverminderd van kracht: anderhalve meter afstand houden, hoesten en niezen in de elleboog, bij klachten thuisblijven en laten testen; bij positieve test moeten ook de huisgenoten in quarantaine. Handen veelvuldig wassen en gebruik maken van papieren zakdoeken.

Aanscherping
De maatregelen die daarbij al waren afgesproken, worden nu nog eens aangescherpt, zoals het thuiswerken. “Er zijn op dit moment te veel clusters van besmetting op de werkvloer. We vragen de werkgevers dan ook om hun verantwoordelijkheid te nemen. In het voorjaar kon dit ook, dus nu moet dit ook zeker weer lukken”, aldus premier Rutte. Verder wordt geadviseerd om beperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer: beperk het reizen en als je er gebruik van maakt, doe dan een mondkapje op.

Thuissituatie
Het aantal personen dat buiten bij elkaar mag zijn wordt teruggebracht naar 40, binnen is dit 30, van wie maximaal vier personen samen mogen zijn die niet uit één huishouden komen. Ook het aantal mensen (vanaf 13 jaar) dat je thuis mag ontvangen, wordt teruggebracht naar drie (was zes). De minister hierover: “We kunnen niet achter de voordeur kijken, maar we vertrouwen op het gezonde verstand van de Nederlanders. Het niet nakomen van deze maatregel kan als overlast worden gezien en daartegen kan worden opgetreden.”

Tijdblokken supermarkt
De supermarkten moeten per dag twee tijdblokken inplannen. Tijdens deze tijdblokken kunnen kwetsbare mensen boodschappen doen.

Nieuwe maatregelen
De horeca mag na 21.00 uur geen nieuwe gasten ontvangen en moet om 22.00 uur sluiten. De sportkantines gaan dicht en er mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden; dit geldt zowel voor amateur- als professionele sport. Registratie bij contactberoepen zoals kapper en fysiotherapie wordt, net als in de horeca, verplicht.

Zichtbaar
Het resultaat van bovengenoemde maatregelen is over tien à veertien dagen pas zichtbaar. Daarom gelden de maatregelen voor drie weken. “De regels werken alleen als iedereen ze naleeft. Burgemeesters, BOA’s en handhavers zullen strenger optreden als ze onregelmatigheden constateren”, aldus Rutte.

Evaluatie
Over drie weken wordt bekeken wat deze maatregelen doen met de dagelijkse cijfers, die gepubliceerd worden door het RIVM. Minister De Jonge: “Gaan de cijfers van het aantal positief besmette mensen naar beneden, evenals de opnames in het ziekenhuis en het aantal bedden op de IC die bezet worden door coronapatiënten, dan kunnen de maatregelen weer versoepeld worden. Gaat het niet goed, dan zullen er nog strengere maatregelen, zoals een lockdown, aangekondigd worden. Dat is natuurlijk niet wat we willen! Samen bestrijden we het coronavirus, net zoals in het voorjaar.”

Kijk voor nog meer informatie over het coronavirus en de geldende maatregelen op www.rivm.nl.

Lees hier het nieuwsbericht van 28 september in eenvoudige taal.