Een grijze stoeprand waar al een aantal dorpsgenoten over zijn gevallen
Een grijze stoeprand waar al een aantal dorpsgenoten over zijn gevallen Foto: MooiSonenBreugel

Klachten over achterstallig onderhoud openbare ruimte

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Steeds meer inwoners zijn niet tevreden over de manier waarop de gemeente Son en Breugel omgaat met beheer en onderhoud van trottoirs, fietspaden en groen. Mede naar aanleiding van klachten van inwoners die bij de redactie zijn binnengekomen is de indruk ontstaan dat de gemeente achterloopt en niet op tijd ingrijpt als dat wel hard nodig is. Reden genoeg om in gesprek te gaan met de verantwoordelijke wethouder Jan Boersma om te horen hoe hij hierover denkt.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

De bezwaren van burgers betreffen verschillende zaken die de laatste tijd slordig en onverzorgd ogen. Er zijn talloze trottoirs waar de stoeptegels losliggen; vaak zijn deze door de druk van boomwortels omhooggeduwd. Sommige stukken zijn niet meer begaanbaar, zonder risico op struikelen. Het fietspad en de stoep langs het hertenkamp over de Dommel, waar veel gebruik van wordt gemaakt door voetgangers en fietsers van Son naar Breugel en vice versa, is zelfs zo slecht onderhouden dat de gemeente er maanden geleden een waarschuwingsbord heeft geplaatst.

Grijze stoeptegels
Naar aanleiding van het artikel over Martin Kroon, die tijdens een rit op de fiets naar het dorp ongelukkig ten val kwam, zijn veel reacties gekomen van dorpsgenoten die aangeven dat de grijze stoepranden zeer gevaarlijk zijn. De grote grijze stoeptegels markeren in het centrum van Son de overgang van de weg c.q. het fietspad naar de stoep. Omdat zij licht verhoogd zijn, zijn er al heel wat mensen over uitgegleden en/of gevallen, soms zelfs met hun fiets. Als het regent of geregend heeft, worden deze tegels spiegelglad, met alle gevolgen van dien.

Groenonderhoud
Het lijkt er bovendien op dat het onderhoud van bermen, bomen en struiken minder verzorgd oogt dan gebruikelijk; wellicht omdat de gemeente dit tegenwoordig niet meer handmatig, maar machinaal laat uitvoeren.

In een vraaggesprek gaf wethouder Boersma een toelichting op de wijze hoe de gemeente omgaat met het onderhoud van de openbare ruimte en het groen.

Trottoirs
Al in 2019 was er een lijst met straten waar de trottoirs niet het vereiste onderhoudsniveau hadden. Die zijn in 2019 en 2020 versneld aangepakt. De werkzaamheden zijn steeds vooraf bepaald middels buurtschouwen. De laatste straten van die lijst moeten nog in het laatste kwartaal van dit jaar worden aangepakt. Het zijn echter geen reconstructies, maar reparaties met bestaand tegelmateriaal. Inmiddels zijn de meeste problemen hieromtrent in het centrum opgelost, op twee of drie straten na, die nog dit jaar gerepareerd zullen worden. Wat betreft de wijken buiten het centrum ligt hier de prioriteit lager. Opgeduwde tegels boven een toegestaan niveau met een veiligheidsrisico worden steeds meteen na een melding recht gelegd. Nieuw in de werkwijze is wel dat rondom de bomen die op de stoep staan tegenwoordig wordt gekozen voor het aanleggen van een verharding met zand, zodat de bomen meer lucht en water krijgen. Dat oogt wel anders dan we gewend zijn, maar is wel een bewuste keuze.

Het Dommelpad
Ook de gemeente vindt dat dit pad nu niet goed is onderhouden, maar wacht nog wel met het herstel, omdat eerst de Dommelbrug gerepareerd moet worden en meer duidelijkheid nodig is over de nieuwbouw van de scholen langs dit pad voordat het opnieuw aangelegd zal worden. Er wordt wel gezorgd dat losliggende stoeptegels vastgezet worden om ongelukken te voorkomen.

De stoepranden in het centrum
Het is bij de wethouder bekend dat deze stenen problemen kunnen veroorzaken. Toen de Nieuwstraat nieuw werd aangelegd is gekozen voor deze granieten stenen, omdat zij meer cachet geven en voor een mooie uitstraling zorgen van het centrum. Op dat moment heeft men blijkbaar niet stilgestaan bij het feit dat deze stenen bij nat weer heel glad worden. Dat is weliswaar vervelend, maar de gemeente is niet van plan om deze stenen in het gehele centrum te laten vervangen.

Groenbeleid gewijzigd
Het groenbeleid van de gemeente is sinds vorig jaar gewijzigd in het kader van duurzaamheid. Dat betekent concreet dat er niet met gif wordt gespoten en dat langs de bermen gestreefd wordt naar meer biodiversiteit. Het wieden van het onkruid is daardoor arbeidsintensiever geworden en daarom heeft de gemeente extra capaciteit ingehuurd bij bedrijven die dit onderhoud verzorgen. Maar dat neemt niet weg dat het er soms tijdelijk anders uitziet dan vroeger (toen er nog met gif werd gewerkt) omdat het sneller aangroeit en moeilijker bij te houden is.

Wat betreft de bermen wordt tegenwoordig slechts de eerste meter gemaaid, omdat men meer plantengroei en insectenleven wil stimuleren in de stroken, waardoor het wellicht onverzorgder oogt omdat we dat niet gewend zijn.

Het machinaal snoeien van heggen en bomen roept inderdaad het beeld op dat dit te radicaal gebeurt en ten koste gaat van de planten. Maar de aangroei is er gauw weer terug. Ook hier is er inderdaad sprake van een ander aanzicht dan voorheen, zeker in de eerste periode na het snoeien.

De wethouder begrijpt uiteraard dat deze nieuwe manier van groenonderhoud de nodige vragen oproept. Het is wel een bewuste keuze om anders om te gaan met de natuur, en de gemeente moet ook nog enkele jaren ervaring opdoen en is nog aan het experimenteren met verschillende methodes en met passende aanplant.

Dat het aanzicht van ons dorp door dit nieuwe groenbeleid is veranderd, is dan ook geen toeval en zeker niet te wijten aan minder onderhoud.

De struiken die op de nieuwe manier gesnoeid worden, laten een gehavende struik achter
De losliggende tegels van het fietspad Dommelpas bij het Hertenkamp