Een leeg restaurant is helaas het beeld dat de komende tijd zichtbaar is i
Een leeg restaurant is helaas het beeld dat de komende tijd zichtbaar is i

Gedeeltelijke lockdown; nieuwe maatregelen hakken er opnieuw in voor de horeca

Algemeen

Een mokerslag, zo kun je het wel noemen, het sluiten van de horeca voor twee weken. Vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur mag men geen gasten meer ontvangen in restaurants, cafés, op het terras en in coffeeshops. Hotels mogen wel openblijven; zij mogen hun gasten ontvangen en mogen eten en drinken serveren. Er komt tevens een verbod op alle alcoholverkoop na 20.00 uur en er mogen geen evenementen georganiseerd worden. Premier Rutte heeft deze maatregelen dinsdagavond 13 oktober tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

Redacteur: Emmy Grit

Naast de basisregels die onverminderd gehandhaafd moeten worden, komen er weer nieuwe regels bij, omdat de vorige maatregelen geen effect hebben gehad. In plaats van de gehoopte daling, stijgt dagelijks het aantal Nederlanders dat positief getest is. Het aantal positief geteste personen in de week van 7 tot en met 13 oktober gestegen van 27.485 naar 43.903 en zijn er 1410 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen gemeld. Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames op de Intensive Care is gestegen naar 277 en het aantal overleden personen is met 61 personen gestegen naar 150. In Son en Breugel zijn geen meldingen bekend van ziekenhuisopnames of sterfgevallen door corona, volgens de website van het RIVM.

Gedeeltelijke lockdown
“De cijfers liegen niet”, aldus premier Rutte. “Doordat het aantal besmette personen blijft stijgen, moeten we nieuwe maatregelen afkondigen. We gaan dus in een gedeeltelijke lockdown. Deze nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat reisbewegingen en contacten onderling drastisch verminderd worden, zodat het aantal besmettingen teruggebracht wordt.” Verder doet premier Rutte nogmaals een dringende oproep aan werkend Nederland om zo veel mogelijk thuis te werken en wordt met klem gevraagd om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer indien noodzakelijk.

Sporten
Ook voor de teamsporten gaat er iets veranderen. Het wordt teams met sporters van boven de 18 jaar vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur verboden om te sporten; vooralsnog geldt dit alleen voor de amateursport. Sporten onder de 18 jaar is toegestaan, maar er mag geen competitie gespeeld worden. De sportkantines en kleedkamers blijven gesloten. Sporten in sportscholen kan wel door blijven gaan, die blijven gewoon open. Ook het basis- en het middelbaar onderwijs blijft doorgaan.

Groepsgrootte
Een andere maatregel die genomen is, betreft de maximale groepsgrootte in de buitenlucht. Vanaf woensdag geldt dat je nog maar met maximaal vier personen samen mag zijn of met een activiteit bezig kunt zijn. Dit aantal geldt al voor binnen. De regel voor het thuis ontvangen van bezoek blijft ongewijzigd: maximaal drie mensen mogen uitgenodigd worden. “Maar wel op één moment per dag, dus niet meer in tijdsblokken bezoek ontvangen”, voegt de minister er nog aan toe.

Mondkapjes
“Het verplicht maken van het dragen van mondkapjes moet juridisch geregeld worden en daar zijn we ook mee bezig. Dan wordt het verplicht om in alle binnenruimtes mondkapjes te dragen. Tot die tijd geldt een dringend advies”, aldus Rutte. Studenten op het voortgezet onderwijs (MBO en HBO) worden op dit moment dringend verzocht om een mondkapje te dragen als zij loopbewegingen maken.

Vier weken
De gedeeltelijke lockdown kan vier weken of langer duren. Over twee weken wordt opnieuw een evaluatie gemaakt en worden er eventueel aanvullende maatregelen genomen. “Hou je aan de maatregelen, dan kunnen we onze vrijheid herwinnen, anders moeten we nog meer inleveren, en dan gaan we naar een totale lockdown. Dat willen we voorkomen”, aldus minister De Jonge.

Horeca in Son en Breugel
De nieuwe maatregelen hebben opnieuw grote gevolgen voor de horeca-ondernemers in Son en Breugel, die weer de nodige aanpassingen moeten doen. Zo gaan café-restaurant De Zwaan en de Sonse Haven met een ‘afhaalkaart’ werken. Gasten kunnen via de website hun bestelling doorgeven en dan ophalen. Medewerksters Laura van Schijndel van de Sonse Haven en Geanne Broens van De Zwaan lieten dinsdagmiddag weten dat zij ’s avonds na de persconferentie een vergadering hebben met het personeel om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “We weten wat we niet mogen, dus gaan we kijken wat we wel kunnen doen”, aldus de twee medewerksters.

Rick Geven, eigenaar van ’t Kleijn Geluck, laat weten dat zij vanaf 14 oktober, ongeacht de nieuw aangekondigde maatregelen, zouden gaan werken met het ‘menu voor thuis’. Rick: “Onze gasten kunnen een keuze maken uit enkele viergangendiners, eventueel aangevuld met een aantal klassiekers, zoals kreeft en ganzenlever. Ze kunnen het menu voor thuis bestellen en daarna bij ons ophalen. Het enige wat onze gasten dan moeten doen is het eten opwarmen en opdienen. Of we hier mee door kunnen gaan, dat is op dit moment nog niet bekend, maar we gaan doen wat in de mogelijkheden ligt.”

Bij Restaria De Smickel kunnen gasten nog steeds online bestellen. Eigenaar Thijs van Leeuwe vertelt: “Onze gasten maken veel gebruik van onze app om een bestelling door te geven. Ze kunnen het dan hier ophalen of wij brengen het thuis.” Ook restaurant Il Ponte gaat weer de mogelijkheid van afhalen en bezorgen aanbieden. “Telefonisch kunnen onze gasten hun bestelling doorgeven, waarna zij de bestelling bij ons kunnen ophalen, of laten bezorgen”, aldus Sander Buitelaar, mede-eigenaar van het restaurant.

De lunchroom van ’t Sons Bakhuys gaat net zoals een paar maanden geleden ook dicht. “Voor brood en banket kunnen onze klanten gewoon terecht, daar verandert niets in. Versbelegde broodjes kunnen afgehaald worden, maar we bezorgen ze ook”, laat mede-eigenaresse Emmeline Lokkart weten.

Gasten die van de gerechten van Rozèr Son willen genieten, kunnen dit weer doen door deze af te halen. De vorige keer dat ze dicht moesten, hebben ze ook met dit afhaalconcept gewerkt. Eigenaar Engin Altun vertelt hierover: “Het afhalen van onze gerechten ging tijdens de eerste tijdelijke sluiting goed; we hopen dat het nu ook weer gaat werken. Thuisbezorgen doen we alleen in onderling overleg.”

Een overzicht van alle maatregelen:
Groepen:
• Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
• In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
• Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
• Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen

Het dagelijks leven:
• Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
• Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
• In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
• Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
• Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten
- Uitvaartcentra
- Luchthavens voorbij de security check
• Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
• Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
• Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
• Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
• Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
• Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Markten voor levensmiddelen
- Beurzen en congressen
- Bioscopen en theaters
- Wedstrijden
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
• In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
• Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
• Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
• Uitgezonderd zijn:
- Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
- Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
• Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
• Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:
• Reis zo min mogelijk
• Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
• Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
• Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Bron: rijksoverheid.nl