Debby Hoeks (tweede van links) houdt de ‘nieuwe generatie’ in de gaten
Debby Hoeks (tweede van links) houdt de ‘nieuwe generatie’ in de gaten Foto: Bert Jansen

Nieuwe locatie voor Arbeids Toeleidings Centrum

Algemeen School

Son en Breugel / Eindhoven - Het Arbeids Toeleidings Centrum van de Eindhovense Praktijkschool is naar Eindhoven-Noord verhuisd. Vlakbij een opdrachtgever, waarmee de school een wel heel bijzondere band heeft. Oud-leerling Debby Hoeks (27) uit Son en Breugel loopt met grote ogen door de nieuwe vestiging van het Arbeids Toeleidings Centrum (ATC) van de Praktijkschool Eindhoven op industrieterrein Esp in Eindhoven-Noord.

Gastredacteur: Hub Dohmen

“Het is wel bijzonder om hier niet als leerling, maar als gast rond te lopen”, zegt ze. “Wat een mooi pand.” Hoeks ging negen jaar geleden als ATC-leerling op stage in het magazijn van de internationale onderwijsgroothandel Mercurius in Eindhoven. “Ik ben daar nooit meer weggegaan, zo goed beviel én bevalt het me daar. Ik heb echt hele toffe collega’s.” Mercurius, dat antroposofische onderwijsartikelen verkoopt, is niet alleen een stageplek, maar ook een van een aantal klanten van het ATC. Andere klinkende namen zijn onder meer de Eindhovense poëziestichting Plint en Luxaflex.

Arbeidsritme
“Om de leerlingen onder meer in het arbeidsritme te laten komen, laten we ze hier naast de stages ook lichte werkzaamheden doen”, vertelt ATC-coördinator Hans van den Broek. Zo pakken de studenten - tussen 16 en 18 jaar - onder meer bijenwas, potloden, breigaren en klei voor Mercurius in. Het ATC zat veertien jaar bij sociale werkbedrijf Ergon in de Rooijakkersstraat op industrieterrein De Hurk. Toen eerder dit jaar de verhuizing aan de orde kwam, pleitte Van den Broek bij de leiding van Scholengroep Het Plein, waarvan de Praktijkschool Eindhoven onderdeel is, onder meer voor weer een plek tussen andere bedrijven. “We doen tenslotte aan – zoals het zo mooi heet – arbeidstoeleiding”, zegt hij. “Wat is er dan mooier om te midden van bedrijven te zitten?” Uiteindelijk opende het ATC zes weken geleden de deuren op industrieterrein Esp. En wie huist daar alweer vijftien jaar enkele deuren verderop? Juist ja, Mercurius, Debby’s werkgever.

Samenwerken
Woordvoerder Wilfried Pieters van Mercurius is blij met de komst van het ATC naar het industrieterrein. “We werken al zeker een kwart eeuw nauw samen”, vertelt hij. ‘’En dan is het fijn dat we letterlijk op een steenworpafstand van elkaar zitten.” Pieters omschrijft het onderling contact als ‘zeer vriendelijk’. “We delen belangrijke waarden”, zegt hij. “Als Mercurius vinden wij net als de Praktijkschool ieder mens belangrijk. Wij werken daarom als internationale groothandel, we exporteren naar ruim vijftig landen, nauw samen met de werkvoorziening en het onderwijs.”

Mercurius is dus geen standaard bedrijf, zoveel is wel duidelijk. Een deel van het personeel is via het ATC binnengekomen. Na het uitbreken van de Covid-19-pandemie is de groothandel eerder dit jaar meteen begonnen met een bezuinigingsronde. Pieters: “Ons doel: zoveel mogelijk mensen binnenboord houden.”

De sociale insteek wil niet zeggen dat het bedrijf – omzet pakweg acht miljoen euro, 35 medewerkers - geen winst maakt. Want dat is wel degelijk het geval. Mercurius is onderdeel van een Duitse groep van antroposofische bedrijven. Een deel van de opbrengst wordt weer verdeeld over duurzame en antroposofische projecten in binnen- en buitenland.

Breiwol
Ondertussen zijn in de werkruimte van het ATC, nog geen honderd meter verderop, Nick Tilburgs (17) uit Geldrop, Meltem Vantansever (16) uit Eindhoven en Elise Dekker uit Nuenen (16) aan het werk met het inpakken van breiwol. Debby Hoeks kijkt goedkeurend als de leerlingen bezig zijn met het product, dat zij later naar afnemers in bijvoorbeeld Taiwan, de Verenigde Staten en Duitsland moet versturen.

De drie leerlingen vertellen vol bewondering over de nieuwe locatie van het ATC. En over hun plannen voor dit schooljaar. Zo gaat de Nuenense Elise binnenkort stagelopen in haar woonplaats. “Ik ga bij basisschool De Mooiste Blauwe leerlingen ondersteunen en in de pauze surveilleren”, vertelt ze trots. De Eindhovense Meltem zegt dat ze het nog niet weet. “Ik wil iets in de zorg of kinderopvang doen”, zegt ze. En de Geldropse Nick richt zijn pijlen op dagbesteding Loods040 in zijn woonplaats. “Ik heb er al een keer stage gelopen”, zegt hij. “Binnenkort hebben we een vervolggesprek om te kijken of nog een periode kan komen.”

Heeft Debby Hoeks, als oud-leerling van het ATC van de Praktijkschool nog een ‘gouden tip’ voor de drie? “Doe gewoon waar je zin in hebt”, zegt ze. “Want je moet heel lang werken en dan is het belangrijk dat je een goede keuze maakt.”

Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 10 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 13 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella