Hoes van LP van Kevin Bachus 'Man met een gitaar'
Hoes van LP van Kevin Bachus 'Man met een gitaar' Foto: Hans van Hoof

Droom van Kevin Bachus is uitgekomen

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Als Sonse muzikant heeft Kevin Bachus al vele muzikale dromen kunnen verwezenlijken, zoals het spelen in voorprogramma’s van topbands als De Dijk, The Dubliners, Memphis Maniacs en Steel Mill Retro. Deze laatste is oorspronkelijk een van de eerste bands van Bruce Springsteen uit de jaren ’60. Verder heeft deze rasartiest opgetreden in prachtige concertzalen als Paradiso, de Effenaar, 013, café Paard van Troje, Muziekgebouw Eindhoven en het Openluchttheater in Amsterdam. Ondanks het regelmatig uitbrengen van eigen werk op cd, ep en later via Spotify, bleef er toch nog iets knagen. Eén muzikale droom was namelijk nog niet uitgekomen: het opnemen en uitbrengen van een LP met eigen werk. 

Redacteur: Ivo van Hoek

Afgelopen week was het zover: Kevins vinylplaat met als titel ‘Man met een gitaar’ is in eigen beheer uitgebracht in een beperkte oplage. Hij vertelt trots over de geboorte van zijn muzikale kindje.

Inspiratie
Kevin: “In januari 2020 trad ik tijdens het Winterfest-concert solo op in Eindhoven met mijn eigen werk. Met mij traden nog vele andere singer-songwriters op in een intieme setting met eigen liedjes en begeleiding. Die optredens gaven me zoveel inspiratie dat in de dagen erna de teksten en composities welhaast automatisch uit mijn pen vloeiden. Eén van die eerste teksten was de song ‘Man met een gitaar’, en precies dat vat perfect samen hoe ik mijn eigen muziek ervaar.”

Corona
Aanvankelijk had Kevin een behoorlijk druk speelschema voor de boeg, totdat hij vanaf maart 2020 wegens de coronamaatregelen alle optredens moest schrappen. Het goede nieuws was dat er ruimte ontstond voor het schrijven van meer eigen werk. De samenwerking met Eva Wiselius en Bob Willemstein voor het nummer ‘Soms staat de wereld even stil’, is daar een goed voorbeeld van. Kevin: “De sfeer van mijn nieuwe werk heeft een meer maatschappijkritisch karakter, ingegeven door de periode waar we als wereld nu doorheengaan. Omdat ik geen protestzanger ben, neem ik geen duidelijk politiek standpunt in, maar beschrijf ik wél graag andere invalshoeken, met songs die de menselijke kant belichten in deze rare tijd, met titels als ‘Tegenstrijd’, ‘Jezelf’ en ‘Vertel’, ofwel, wat doet de angst en onzekerheid met ons?”

Nebraska
De singer-songwriter uit Son was vastbesloten om deze opname klein en intiem te houden met enkel in de basis zijn stem en een akoestische gitaar. Met deze niet-commerciële gedachte is Kevin de studio ingedoken en heeft samen met geluidstechnicus Jules Fransen een warme, solistische sound gecreëerd. “Als uitgangspunt wilde ik graag de sfeer benaderen van het eerste soloalbum van Bruce Springsteen: ‘Nebraska’. Daarnaast vormde het album ‘Viva la Vida’ van Coldplay voor mij een inspiratiebron, met zowel een instrumentaal begin als einde. Met ‘Adem in’ als opener en ‘Adem uit’ als laatste nummer kun je ook mijn lp zien als één lange vertelling in één lange adem.”

Symbool
Hoewel de Ierse folkzanger Luka Bloom voor Kevin symbool staat voor een typische ‘man met een gitaar’, heeft hij in de samenwerking met Jules vooral een eigen sound gecreëerd. “Daarmee druk ik met liefde mijn persoonlijke stempel op deze nieuwe muziek’’, besluit de sympathieke Sonse artiest.

Kleine oplage
Vanwege het a-commerciële karakter heeft Kevin in eigen beheer vooralsnog een beperkte oplage laten persen van zijn nieuwe lp. Deze is op diverse plekken verkrijgbaar, zoals De Traverse in Son en Breugel en De Platenwinkel in Eindhoven. Deze nieuwste muziek is enkel te beluisteren en verkrijgbaar op lp en daarmee dus niet te vinden op cd of op Spotify. Dit om, volgens eigen zeggen, het exclusieve karakter van deze release te benadrukken.

Meer info over Kevin en zijn muziek is te vinden op www.kevinonline.nl.