Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Riky Jansen-van Tits spaart alle soorten en maten vingerhoedjes

Algemeen Mooi verzamelt...

Son en Breugel - Munten, kaarten, postzegels, het zijn allemaal verzamelitems. Maar er is meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, allemaal met een persoonlijk verhaal. Op zoek naar ‘De Mooi-verzamelaar’ van deze maand staat DeMooiSonenBreugelKrant voor de deur van Riky Jansen-van Tits in Son en Breugel. Riky vertelt vol trots over haar vingerhoedjes: een bijzondere verzameling.

Het is ruim veertig jaar geleden dat Riky haar eerste vingerhoedje kocht. Ze waren op vakantie in Canterbury en ze zag een vingerhoedje waar een meisje op afgebeeld stond met een hoed. Ze vond het vingerhoedje zo mooi, omdat ze zelf vaak hoeden droeg in die tijd.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Eenmaal thuisgekomen haalde haar man Harrie van boven een houten letterbak. Riky: “Hij hing de letterbak aan de muur en zette mijn mooie eerste vingerhoedje erin. Al snel hadden familie en vrienden in de gaten wat hier de bedoeling van was. Met verjaardagen, of ook wel eens zomaar, brachten ze vingerhoedjes voor mij mee.” Als Riky en Harrie op vakantie waren, werd een vingerhoedje gekocht als een leuk souvenir. “In het begin stopte ik in elk vingerhoedje een briefje met daarop de datum waarop en de naam van wie ik het gekregen had”, herinnert zij zich nog.

Oude doos
Eind jaren negentig hielp Riky af en toe in een handwerkzaak in Eindhoven. “Ik heb van die mevrouw een oud doosje met nog een paar oude vingerhoedjes gekregen”, vertelt Riky trots. “Het is een origineel doosje waaruit vroeger de vingerhoedjes verkocht werden. Deze vingerhoedjes werden toen nog gebruikt bij het handwerken; ze waren er in verschillende maten. De maten staan er zelfs nog op en het prijskaartje van toen: een gulden en vijftig cent.”

Winkel van Sinkel
Op 26 mei 2006 waren Riky en Harrie ‘kampwaard’ op een kampeerterrein in Venray. Riky ontdekte daar in de buurt een ‘Winkel van Sinkel’, die heel veel vingerhoedjes verkocht. “Ik raakte met de eigenaresse aan de praat en ik mocht 20 vingerhoedjes uitzoeken voor maar één gulden”, lacht Riky. Het jaar daarop ging ze weer naar die winkel. De eigenaresse herkende Riky meteen en zei dat ze er nu maar ééntje mocht uitzoeken, omdat ze er de vorige keer al zoveel gekregen had; andere mensen moeten ook nog iets kunnen kopen. Even later zei een collega van haar dat Riky er nog wel een paar extra mee mocht nemen. “Ik heb ze vriendelijk bedankt; het jaar daarop durfde ik niet meer terug te gaan”, aldus de verzamelaarster.

400 stuks
Riky heeft rond de 400 vingerhoedjes van verschillende materialen. Zo heeft ze in haar verzameling vingerhoedjes van plastic, kristal, glas, zilver, porselein en aardewerk. Een houten exemplaar met een eekhoorntje valt op, en een vingerhoedje met een foto van Riky en haar man: “Dat heb ik ooit van mijn petekind gekregen”, vertelt ze trots. “Ik vind het nog steeds leuk om een vingerhoedje te krijgen of er een te kopen, zodat ik mijn verzameling kan uitbreiden.”