Afbeelding
Foto: Ingezonden

Geen nieuwe maatregelen; aangescherpte maatregelen vervallen

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel / Landelijk - Tijdens de landelijke persconferentie op dinsdagavond 17 november hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen nieuwe maatregelen afgekondigd. Bovendien worden de aangescherpte coronamaatregelen die 3 november zijn afgekondigd geschrapt. De aangescherpte maatregelen vervallen op woensdag 18 november om 23.59 uur.

Redacteur: Emmy Grit

Door de daling van de cijfers van het aantal positief geteste personen vindt het kabinet een verlenging van de aangescherpte maatregelen niet nodig. Minister-president Mark Rutte: “De cijfers zijn nu nog te hoog, de trend is dalend en dat is positief, maar dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Toch zijn wij van mening dat de extra aangescherpte maatregelen weer teruggeschroefd kunnen worden.”

Versoepeling
De groepsgrootte wordt weer aangepast: tot 18 november mochten maximaal twee mensen, buiten je eigen huishouden, buiten bij elkaar zijn; dit wordt nu aangepast naar vier. Voor binnen wordt dit aangepast naar drie; dit is hetzelfde aantal tijdens de eerdere maatregelen van de gedeeltelijke lockdown.

Weer open
Twee weken geleden moesten zwembaden, dierentuinen, musea, bibliotheken, pretparken, buurthuizen, concertzalen en muziekpodia de deuren sluiten, maar vanaf 18 november mogen ze weer open. Er mogen maximaal 30 personen tegelijkertijd binnen zijn, de anderhalve meter moet gehandhaafd worden en er moet van tevoren gereserveerd worden.

Overige maatregelen blijven van kracht
De overige maatregelen die op 13 oktober zijn genomen, blijven vooralsnog van kracht: de horeca blijft dicht, geen publiek bij wedstrijden, sporten boven de 18 jaar mag met maximaal vier personen op anderhalve meter afstand, na 20.00 uur geen alcoholverkoop en zoveel mogelijk thuiswerken.

Sinterklaas
Het sinterklaasfeest valt in de gedeeltelijke lockdown. Minister Rutte stelt voor om de jaarlijkse bijeenkomsten te verdelen over meerdere dagen en hier creatief mee om te gaan. De minister: “We merken dat het vooral achter de voordeur moeilijk is, maar we moeten volhouden om het virus eronder te krijgen. Er is licht aan de andere kant van de tunnel, maar we zijn er nog niet.”

Mondkapjesplicht
Op 1 december gaat de mondkapjesplicht in, wat inhoudt dat in alle openbare ruimtes, dus ook in winkels, een mondkapje verplicht is.

Kerst en Oud & Nieuw
Hugo de Jonge laat weten dat de cijfers hoger zijn dan verwacht: “Het aantal positief geteste personen is nu ongeveer 5000 per dag, en we willen naar 1200 per dag; op de IC worden op dit moment 30 patiënten per dag opgenomen; dit moeten er ongeveer 3 per dag worden.” Als de cijfers blijven dalen, dan zal er half december een voorzichtige tussenstap gedaan kunnen worden om bepaalde maatregelen te versoepelen. “Begin december is hier meer duidelijkheid over en dan weten we ook of we met Kerst en Oud & Nieuw met meer mensen aan tafel kunnen zitten.”

Testen en traceren
Minister de Jonge: “Wij blijven de testcapaciteit verhogen, en iedereen die klachten heeft vragen we om zich te laten testen. Tot de testuitslag bekend is, moet je binnenblijven, om te voorkomen dat je anderen besmet.” Nieuw is dat mensen zonder klachten zich vanaf 1 december ook kunnen laten testen als zij bij iemand in de buurt zijn geweest die positief getest is. “Als uit bron/contactonderzoek blijkt dat je in de buurt bent geweest van iemand die positief getest is, dan blijf je vijf dagen thuis in quarantaine. Op de vijfde dag kun je je laten testen, is de uitslag negatief, dan wordt de quarantaine ook opgeheven. Op deze manier willen we sneller het virus indammen”, aldus de minister.

Lees woensdag 18 november meer over de corona-snelteststraat in Son en Breugel en de laatste update van huisarts De Groot van Medisch Centrum De LInden.