Wachtende klanten voor de winkels
Wachtende klanten voor de winkels Foto: Wil Feijen

Wat betekent de lockdown precies

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Wat betekent de lockdown voor Son en Breugel? Bij welke winkels kun je nog terecht voor je boodschappen? In de papierenversie van de krant vindt je op pagina 20 en 21 een overzicht van ondernemers die open zijn en op pagina 26 een overzicht van de ondernemers die online hun diensten aanbieden.

Voor de tweede keer dit jaar sprak minister-president Rutte het Nederlandse volk toe vanuit het Torentje. In de laatste persconferentie van dinsdag 8 december kondigde Rutte al aan dat er wellicht voor kerst nog strengere maatregelen afgekondigd zouden worden. Maandag 14 december heeft hij dit gedaan: de regering heeft besloten om tot een harde lockdown over te gaan. Voor een periode van vijf weken gaat Nederland op slot.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In zijn toespraak meldde de minister-president dat het coronavirus snel om zich heen grijpt: “De contacten moeten overal tot een minimum beperkt worden. We moeten weer terug naar hoe het straatbeeld in maart was: lege wegen, lege winkelstraten, openbaar vervoer dat alleen gebruikt wordt door het zorgpersoneel, en lege klaslokalen.” Het kabinet realiseert zich dat het besluit dat zij hebben genomen erg heftig is, zeker zo kort voor kerst. “Dit jaar is voor veel mensen een jaar van rouw geworden. Mensen zijn geliefden kwijtgeraakt, zijn ziek geworden, hebben verdriet, zijn hun baan verloren of zijn failliet gegaan. Mensen hebben stress en sommigen zijn eenzaam, en daarom moeten we aandacht voor elkaar hebben en elkaar door deze ellende heen helpen.”

Zeven maatregelen
Met een serieuze stem kondigde de minister de zeven maatregelen aan die behoren bij de lockdown. Dinsdag 15 december om middernacht zijn alle niet-essentiële winkels dichtgegaan; zij blijven tot en met 19 januari 2021 gesloten. De scholen, van het primair onderwijs tot en met de universiteiten, gaan vanaf woensdag 16 december dicht tot en met 18 januari 2021. De kinderopvang wordt tevens gesloten, behalve voor ouders van kinderen met essentiële beroepen. Voor leerlingen uit examenklassen en leerlingen van het praktijkonderwijs gelden uitzonderingen.

Essentiële winkels
Essentiële winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, apotheken, stomerijen, wasserijen, slijterijen, opticiens, audiciens, dierenspeciaalzaken en tankstations mogen openblijven. De ambachtelijke foodwinkels, waaronder bakkers, slagers, groente- en fruitwinkels, vallen ook onder de essentiële winkels. Tevens mag de weekmarkt openblijven, alleen voor verkoop van etenswaren.

Uitzonderingen
Kerstbomen en bloemen mogen alleen buiten verkocht worden, mits de winkel dicht blijft. Voor PostNL-gerelateerde zaken, waaronder de verkoop van postzegels, frankeren van pakketten en brieven, verkoop verzenddozen en enveloppen, retoursturen en afhalen van pakketten, kunt u terecht bij de servicepunten. Fietsenzaken en autogarages blijven open voor onderhoud; verkoop is niet toegestaan. Zakelijke dienstverlening zoals banken, makelaars en notariskantoren blijven ook geopend.

Open
De medische contactberoepen, zoals de tandarts, verloskundige en fysiotherapeut, mogen uitgeoefend blijven worden. Buurthuizen mogen openblijven voor kwetsbare mensen, bibliotheken alleen voor het halen en brengen van boeken. Verder blijven gebedshuizen en uitvaartcentra ook open. Hotels mogen hun deuren ook openhouden, maar zij mogen geen eten meer serveren en geen roomservice aanbieden.

Niet-essentiële winkels
Niet-essentiële winkels, zoals tuincentra, warenhuizen, bouwmarkten, elektrowinkels en kledingwinkels, hebben dinsdag 15 december vanaf middernacht hun deuren gesloten. Online bestellen is wel mogelijk. Bij de doe-het-zelf-zaken is afhalen toegestaan, bij de overige winkels niet. Bezorgen mag wel door alle winkels worden gedaan.

Gesloten
Musea, theaters, massagesalons, sportscholen, bioscopen, dierentuinen, pretparken, zwembaden, sauna’s en sporthallen zijn ook tot en met 19 januari gesloten. Een bezoekje aan de niet-medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialistes, tatoeëerders en sekswerkers is tijdens deze periode niet mogelijk.

Restaurants
Voor de restaurants en cafés verandert er gedurende de lockdown niets ten opzichte van de eerder genomen maatregelen. Zij mogen wel online bestellingen aannemen die bezorgd of afgehaald kunnen worden.

Sport
Topsport mag doorgaan en buiten sporten ook, met maximaal twee personen en op anderhalve meter afstand van elkaar. Aan personen vanaf 18 jaar mogen geen groepslessen worden gegeven. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen wel in groepsverband buiten sporten, waarbij geen anderhalve meter afstand nodig is.

Bezoek
Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en liever geen bezoek ontvangen. Wil men toch bezoek, dan mogen er maximaal twee personen komen, kinderen tot 13 jaar uitgezonderd. Tijdens de kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt: op 24, 25 en 26 december mogen maximaal drie personen komen, kinderen tot 13 jaar tellen niet mee. De groepsgrootte voor buiten wordt aangepast: maximaal twee personen.

Reisbewegingen
De premier deed een dringend beroep op werkend Nederland: werk zoveel mogelijk thuis. Het reizen en de contacten op de werkvloer moeten teruggebracht worden. Openbaar vervoer alleen gebruiken voor noodzakelijke reizen. Voor het buitenland gold al een negatief reisadvies tot half januari; deze maatregel is verlengd tot half maart.

Zure appel
De coronacrisis is de grootste crisis in vredestijd tot nu toe. “Het is ongekend en we hebben dit nog nooit meegemaakt. Hoe minder contacten we hebben, hoe beter. We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten. En ja, er komt een moment dat het beter wordt. Niet binnen een week, niet binnen een maand, maar het wordt beter. We slaan ons er doorheen. Het vaccin zorgt zelfs voor licht aan het einde van de tunnel”, aldus de minister-president. Premier Rutte had tot slot nog wel een kerstwens: “Maak er ondanks alle beperkingen een mooie en warme kerst van.”

Situatie na 19 januari
De nieuwe maatregelen gelden tot en met 19 januari. Op dinsdag 12 januari vindt er weer een persconferentie plaats met minister-president Rutte en minister Hugo de Jonge, waarin zij zullen aangeven hoe de situatie er na 19 januari uit gaat zien. Tot die tijd dient eenieder zich aan de bovengenoemde maatregelen te houden, zodat het virus verslagen kan worden.

Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl.