V.l.n.r.: Tom Jubels, Sjoerd Post en Rick van Dun
V.l.n.r.: Tom Jubels, Sjoerd Post en Rick van Dun Foto: Koen van Overbeek

Mooi in de muziek: Muziekdocenten zijn multi-talenten

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Afgelopen jaar heeft het muzikale landschap een enorme verandering doorgemaakt: evenementen en shows konden niet doorgaan en zelfs live spelen werd sterk aan banden gelegd. De gehele muziekbusiness, inclusief de amateurmuziek, heeft daarvan de wrange vruchten geplukt. Muzieklessen werden aangepast en repetities met bands, orkesten en koren kwamen stil te liggen.

Redacteur: Ivo van Hoek

Alternatieve inkomsten werden hierdoor van groot belang, sinds muzieklessen een belangrijke inkomstenbron vormen voor de vele muziekprofessionals. Popschool Key4Music in Son en Breugel is daarvan een goed voorbeeld, met haar team docenten dat wekelijks ongeveer 300 leerlingen inspireert. Die veilige uitlaadklep om te ontspannen blijft gelukkig, met de nodige aanpassingen, mogelijk voor de school en haar leerlingen.

Samenwerking
Alternatieve werkzaamheden waarmee muzikanten inkomsten genereren zijn bijvoorbeeld song writing, produceren of aan de slag gaan als sessiemuzikant. Waardevolle samenwerkingen ontstaan zelfs tussen docenten onderling. Een prachtig voorbeeld van zo’n muzikale smeltkroes is de samenwerking tussen de docenten Sjoerd Post, Tom Jubels en Rick van Dunn.

Bekende namen
Sinds 2012 runnen Tom en Rick de productiemaatschappij en opnamestudio JonathanHendrickx. Zij werken voor diverse bekende namen uit de industrie, zoals Radio 10 met Ekdom in de Morgen, en Radio 2 met Stenders Platenbonanza. Deze radio-dj’s maken gretig gebruik van hun jingles. Een stapje verder en je komt uit bij muziekprojecten voor artiesten als Phuture Noize, Loren Nine en Aust. Verder werken ze voor het dancefeest Qlimax in het GelreDome. Net als de tv-zender Nickelodeon is die kind aan huis bij de studio van dit virtuoze duo.

Reclame-uitingen
Tom legt uit: “Liggen bovenstaande namen nog redelijk voor de hand door hun directe link met de muziekindustrie, zo anders is het met klanten als autoverhuurder SIXT, Philips of Continental Banden. Het geeft goed weer dat wij de creatieve en muzikale schakel vormen in de reclame-uitingen van deze gerenommeerde bedrijven. Die veelzijdigheid is juist onze kracht; zo werken we mee aan de muziek van onze collega Sjoerd Post.” Deze docent/artiest/songwriter is een geboren en getogen Limburger, geëxporteerd naar Twente en uiteindelijk hier in Noord-Brabant beland.

Breekbare nummers
Sjoerd vervolgt: “Ik schrijf breekbare nummers over mijn zoektocht naar een plek op deze wereld en over mijn Limburgse erfgoed. Recentelijk heb ik met collega’s Rick en Tom dus mogen samenwerken aan die eerste belichaming van mijn solowerk. Dat is prachtig samengekomen in de ep ‘Wie ’t Waor’ en de single ‘Dansen’. Beide zijn geproduceerd en opgenomen in de studio van JonathanHendrickx in Best. Om de kruisbestuiving nog intenser te maken, hebben we gretig gebruik gemaakt van de gitaar-skills van onze collega-docent Laurens Huttinga.”

Meeslepend verhaal
In songs als ‘Ich Gaon Nao Hoes’ vertelt Sjoerd het meeslepende verhaal over zijn leven in de verschillende Nederlandse steden waar hij woonde. Onderwerpen als het verbloemen van zijn accent, de heimwee, zijn herinneringen en de hervonden trots op het Limburgse dialect passeren de revue. In het karakteristieke nummer ‘Mien Limburg’ zingt hij treffend “Ich schrief alles van mich aaf, ’t mot neet gekker weare, dalijk raop ich nog alaaf?!”.

Verbindende factor
Muziek werkt uitermate goed als verbindende factor en dat ondervindt Sjoerd dagelijks aan den lijve tijdens zijn muzieklessen. Zo is dorpsgenoot Ruben Heinen een van die leerlingen die wekelijks gitaar- en zanglessen volgt bij Sjoerd Post en diezelfde Limburgse roots deelt met hem.

Beluisteren
Je kunt de muziek en de ep van Sjoerd beluisteren op vrijwel alle streamingkanalen. Muziek met een Limburgse tongval is misschien niet voor de hand liggend, maar net als Rowwen Hèze ze zeker de moeite waard.

Voor info over de studio check www.jonathanhendrickx.com. Bij vragen over muzieklessen kun je terecht op www.key4music.com.