Adriaan en zijn dochter Marga
Adriaan en zijn dochter Marga Foto: Ingezonden

Veerkracht en positiviteit gebruikt om verder te gaan na zware tegenslag

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Iedere week bewaart Adriaan de Mol DeMooiSonenBreugelKrant voor zijn dochter Marga die in Eindhoven woont. Zo kreeg ze enkele weken geleden de krant mee naar huis, die ze nietsvermoedend begon te lezen. Haar oog viel op de oproep ‘Wie zet jij in het Son-licht’, en ze moest meteen aan haar vader denken die een bewogen jaar achter de rug heeft en die ze graag in het ‘Son-licht’ zou willen zetten in de kersteditie van DeMooiSonenBreugelKrant.

Redacteur: Emmy Grit

De 88-jarige Adriaan werd in maart ziek. Als een van de eerste inwoners van Son en Breugel lag hij met coronagerelateerde klachten in bed. Zijn dochter blikt terug: “De eerste dagen gingen nog wel, maar hij werd steeds zieker. Gezien zijn kritieke toestand is hij naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven gebracht. Vandaaruit is hij als een van de eerste Brabanders naar Groningen overgeplaatst omdat in Eindhoven de IC volliep. Al die tijd hebben mijn moeder, broer en ik hem niet kunnen zien. Mijn moeder kreeg ook corona en ze lag thuis in bed.

Facetimen
Tijdens de periode dat Adriaan in Groningen lag, had Marga als afgevaardigde van de familie alleen online contact met de verpleegkundigen in het ziekenhuis. “Voor hen was deze situatie ook nieuw. Ze vroegen zich af wie deze man was die in het ziekenhuisbed lag. Dagelijks facetimeden we op aanraden van de arts met de verpleegkundigen en pa, zodat pa een bekend gezicht zag en een bekende stem hoorde. Dat was erg fijn. Door deze gesprekken wisten we dat mijn vader goed verzorgd werd en op deze manier waren we toch dichtbij hem, ondanks de grote afstand.”

Zijn stem
Door deze gesprekken konden de artsen en verpleegkundigen zich een beeld van Adriaan vormen en wisten ze wat nodig was om hem de beste zorg te kunnen bieden. Marga: “Wij waren in die tijd ‘zijn stem’. Dat was best bijzonder, maar we zijn ook dankbaar dat deze mogelijkheid ons werd geboden.” Dan komt eindelijk het langverwachte, verlossende woord vanuit het Groningse ziekenhuis: Adriaan is stabiel genoeg en mag terug naar Brabant. “We hadden er lang naar uitgekeken. Nadat mijn vader in Groningen was ontslagen, ging hij naar Dommelhoef om daar te revalideren. We wilden hem daar graag bezoeken, maar helaas was dat niet mogelijk. Mijn moeder herstelde gelukkig voorspoedig van het coronavirus.”

Steun
Marga is dankbaar voor alle steun die zij van iedereen om haar heen heeft kregen: “Familie, vrienden en veel dorpsgenoten van mijn ouders hebben geholpen. Het is een fijn gevoel dat je weet dat je er niet alleen voor staat.”

Nieuw evenwicht

Op 24 april is er goed nieuws: Adriaan hoort dat hij naar huis mag. Marga: “Eindelijk konden mijn ouders weer samen zijn. Ze moesten een nieuw evenwicht vinden voor de toekomst met een veranderde gezondheid. Samen gingen ze ervoor.” In Nederland werden de coronamaatregelen langzaam versoepeld, en de horeca ging op 1 juli weer open.

Afscheid moeder
Die dag kan Marga zich nog heel goed herinneren: “Mijn moeder bracht mijn vader naar de kapper in Nijnsel en daar zakte mijn moeder in elkaar. Binnen 24 uur moesten we afscheid van haar nemen.” Kinderen, kleinkinderen, een aantal broers, zussen, vrienden en vriendinnen hebben nog afscheid van haar kunnen nemen. “Niemand, maar dan ook niemand had er ook maar een seconde rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Mijn vader, nog herstellende van het coronavirus, moest voorgoed afscheid nemen van zijn grote liefde, mijn 86-jarige moeder”, blikt ze terug.

Lichtpuntje
Op de wijze waarop Adriaan zijn leven daarna heeft opgepakt is Marga ongelofelijk trots: “In de maanden dat hij zelf ziek was, kon hij als organist niet op Berkenstaete spelen, maar vanaf 1 september heeft hij dit gelukkig weer op kunnen pakken, wat voor de bewoners van Berkenstaete wekelijks een lichtpuntje is.”

‘Son-licht’
“Door alles wat mijn vader dit jaar heeft meegemaakt, mag hij wel in het ‘Son-licht’ gezet worden. Zijn veerkracht om verder te gaan en zijn positiviteit zijn bijzonder, en dat mag best wel eens hardop gezegd worden”, aldus een trotse dochter.